Μουσείο Ιόλα, για νέες αισθητικές εμπειρίες

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Η ανάπλαση της ιστορικής βίλας Ιόλα εισέρχεται στο δρόμο της υλοποίησης. Η βίλα είναι συνώνυμη με μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα, τον συλλέκτη Αλεξάνδρο Ιόλα (1907-1987) και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα καθώς και για την προώθηση της σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Το έργο δεν θα γινόταν ποτέ», μας λέει ο τέως δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής και επικεφαλής του Συνδυασμού Νίκη, Γιάννης Σταθόπουλος, «αν δεν επιμέναμε και δεν πετυχαίναμε ως Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής την απόκτηση του χώρου το 2017 σε απολύτως λογική τιμή αγοράς, με παράλληλη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ της μελέτης ανάπλασης βίλας και κτήματος Ιόλα».

Γιάννης Σταθόπουοος, επικεφαλής του συνδυασμού Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής

Διαβάζουμε ότι βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του κτιρίου στο πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης. Γιατί όμως να μην γίνει ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης όπου θα εκθέτουν σύγχρονοι και εν ζωή Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι;
Το μουσείο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Ένα μουσείο ζωντανό με μόνιμη συλλογή, περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ξεναγήσεις για όλους, αίθουσες εργαστηρίων, artshop και καφετέρια.
Θα μπορούσε ακόμη να προσφέρεται κάποιος από τους χώρους του σε νέους καλλιτέχνες ώστε να ετοιμάζουν έργα που θα εκτίθενται αργότερα στο μουσείο.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο που θα ανήκει στο Δήμο, αλλά δεν θέλω να το φανταστώ με ανθρώπους που θα έχουν απλά εκεί μια θέση, αλλά με ανθρώπους με όραμα και όρεξη που θα θέλουν να το κρατήσουν υγιές και ζωντανό. Που θα οργανώνουν ακόμη και διαλέξεις με ιστορικούς τέχνης, επιμελητές και άλλους επιστήμονες του χώρου από όλον τον κόσμο καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων και άλλων εκδηλώσεων.
Ειδικά τώρα που θα μας λείψει ένα μουσείο όπως αυτό του συλλέκτη Βλάση Φρυσίρα στην Πλάκα, ας βγούμε λίγο παραπέρα, σ’ αυτό το τόσο όμορφο προάστιο της Αθήνας στο οποίο έχω μεγαλώσει, για νέες αισθητικές εμπειρίες.
Γι’ αυτό ας σκεφτούν καλά οι δημοτικοί παράγοντες τι ομάδα θα φτιάξουν ώστε να πετύχει. Κι εμείς – ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και φιλότεχνοι – θα είμαστε δίπλα τους!

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 05/04/2023