Μαρία Φιλιππακοπούλου: Η εικόνα μου αποκτά ήχο

 Παρουσιάζει τα έργα της που κοσμούν τα εξώφυλλά δύο νέων μουσικών άλμπουμ                                                                                                                                                      

Τα εξώφυλλα δίσκων ήταν πάντα πρόκληση για τους ζωγράφους αλλά και για τους συνθέτες και τραγουδιστές. Στην Ελλάδα φιλοτεχνήθηκαν εξώφυλλα που άφησαν εποχή. Εξώφυλλα με την υπογραφή κορυφαίων εικαστικών καλλιτεχνών. Με το cd τα πράγματα άλλαξαν κάπως αφού ταυτόχρονα εξελισσόταν και η ψηφιακή γραφιστική που καλύπτει μεγάλο μέρος των εξωφύλλων.
Με πολλή χαρά είδαμε πρόσφατα δύο εξώφυλλα για cd με διεθνή καριέρα, που φιλοτέχνησε η ζωγράφος Μαρία Φιλιππακοπούλου. Δυο σύγχρονες, θα λέγαμε πρωτοποριακές δουλειές. Όπως λέει και η καλλιτέχνιδα η φιγούρα του έργου της απέκτησε φωνή.
Για τη νέα της συνεργασία η Μαρία Φιλιππακοπούλου μίλησε στο art22.Wind and light

Η επικοινωνία με την αμερικάνικη εταιρία παραγωγής σύγχρονης μουσικής elsewhere και την εμπνευσμένη Γιαπωνέζα παραγωγό και γραφίστρια Γιούκο Ζάμα ξεκίνησε με αφορμή το άλμπουμ Wind and light του συνθέτη και αδερφού μου Αναστάση Φιλιππακόπουλου και του κλαρινετίστα και συνθέτη Ελβετού Jürg Frey. Τον Απρίλιο του 2021 και αφού είχα δουλέψει πάνω στη ιδέα και τον ήχο της συγκεκριμένης μουσικής για πιάνο και κλαρινέτο του Φιλιππακόπουλου, η παραγωγός και οι μουσικοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το έργο μου Κάτω Σαμικό για το εξώφυλλο του άλμπουμ. Υπάρχει μια συγγένεια εδώ τόσο πραγματική όσο και μεταφορική, η μονοφωνικότητα και ο μινιμαλισμός της μουσικής με την καθαρή και αφαιρετική φόρμα της ζωγραφικής. Το Κάτω Σαμικό, μια αχανής παραλία της δυτικής Πελοποννήσου συνομιλεί με την βαθειά συγκινητική, διαλογιστική σχεδόν μουσική του Φιλιππακόπουλου.Tombstones

Η elsewhere music εδρεύει στο New Jersey των ΗΠΑ και ασχολείται με την σύγχρονη μουσική. Παράγει άλμπουμ συνθετών από όλο τον κόσμο. Ένα βασικό κομμάτι των συνθετών που συνεργάζεται η elsewhere music είναι η διεθνώς καταξιωμένη ομάδα συνθετών Wandelweiser. Σε αυτή την ομάδα ανήκει ο Φιλιππακόπουλος αλλά και ο σημαντικός σύγχρονος Αμερικανός συνθέτης Michael PisaroLiu. Και εδώ έρχεται το δεύτερο εξώφυλλο στο άλμπουμ του  Pisaro – Liu Tombstones μαζί με τους Γάλλους Barbara Dang and Muzixx στο πιάνο και τις φωνές. Επιλέγουν το έργο Περίπατος ΙΙ, ένα έργο του 2007 από τη σειρά με μικρές σε κλίμακα γυναικείες κυρίως φιγούρες τοποθετημένες σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους. Το συναρπαστικό για εμένα σε αυτή την συνύπαρξη είναι ότι η φιγούρα του έργου μου αποκτάει φωνή μέσα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νοηματική πειραματική ποπ του Pisaro – Liu.

Tombstones

Wind and light

Η συνεργασία με την Yuko Zama και την elsewhere με έφερε σε μια δημιουργική επικοινωνία με σημαντικούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε η εικόνα και ο ήχος ταξιδεύουν εύκολα ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας με εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την καλλιτεχνική εξέλιξη. Όμως αυτό που με συγκινεί ίσως περισσότερο από όλα σε αυτή την συνεργασία είναι ο ότι η εικόνα μου αποκτά ήχο και θέλω να πιστεύω ο ήχος τους, εικόνα.

Παραγγελίες γίνονται εδώ https://www.elsewheremusic.net/  https://elsewheremusic.bandcamp.com/

 

 

Last modified: 26/11/2021