ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Τοπία που μαγεύουν

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Η έντονη εμπειρία σε περιβάλλον που δημιουργούν οι Χ. Βέργη, Κ. Παπανικολάου, Μ. Χάρος και Α. Χρηστίδης   

Μια υπέροχη έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Πάρκο Τρίτση σε επιμέλεια Ελένης Αθανασίου. Τίτλος της έκθεσης «Το Τραγούδι της Γης» ευρηματικός και ταιριαστός με τα έργα και τον περιβάλλοντα χώρο.
Στόχος της είναι η ανάδειξη του έργου τεσσάρων πολύ σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών μας: Χρύσα Βέργη, Κώστας Παπανικολάου, Μανώλης Χάρος και Αχιλλέας Χρηστίδης. Θέμα της έκθεσης είναι η τοπιογραφία και ταιριάζει απόλυτα στο φιλόξενο Πάρκο Τρίτση που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης, με σεβασμό στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του χώρου.  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ Φωτογραφίες Γιώργος Βδοκάκης
Με τον όρο τοπιογραφία εννοείται η εικαστική αναπαράσταση του τοπίου στην τέχνη της ζωγραφικής και είναι μία θεματική που ανθεί σταδιακά σε όλον τον κόσμο με διαφορετικούς συμβολισμούς.
Στην Ελλάδα, ο φυσικός χώρος απασχόλησε έντονα τους ζωγράφους στις αρχές του 20ου αιώνα. Την εποχή της Μεγάλης Ιδέας, η εικαστική απόδοση της φύσης μαρτυρεί το συναίσθημα καταγωγής και πατρίδας και στα χρόνια του μεσοπολέμου συνδυάζεται περισσότερο με ηθογραφικά θέματα. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η τοπιογραφία εκφράζεται με νέους εναλλακτικούς τρόπους.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ Φωτογραφίες Γιώργος Βδοκάκης Ο Γιάννης Σπυρόπουλος ζωγραφίζει τη φύση αφαιρετικά, ο Νίκος Κεσσανλής χρησιμοποιεί φυσικές ύλες και ο Κώστας Τσόκλης αυτούσιους κορμούς δέντρων. Στις μεταπολεμικές δεκαετίες έχουμε την εξπρεσιονιστική ματιά ενός Τέτση ενώ στα σύγχρονα χρόνια η τοπιογραφία ανθεί σε όλες τις γενιές και σε όλες τις τάσεις.
Πώς όμως μπορούμε να προσεγγίσουμε την τοπιογραφία στην συγκεκριμένη έκθεση;
Η πρώτη αίσθηση που έχουμε μόλις μπαίνουμε στον εκθεσιακό χώρο είναι μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, σχεδόν μυστικιστική, με τα φώτα να πέφτουν μόνο πάνω στο κάθε έργο ξεχωριστά. Αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε τις αισθητικές και πνευματικές ιδιότητες της φύσης που απεικονίζονται στους μεγάλων διαστάσεων πίνακες της Χρύσας Βέργη και του Κώστα Παπανικολάου. Τα τοπία μοιάζουν να λειτουργούν πνευματικά και αντανακλούν την έννοια του υψηλού στη φύση ή – αλλιώς- την ιερότητα της, σε μια ονειρική και μεταφυσική ατμόσφαιρα. Νιώθουμε να αφουγκραζόμαστε το θρόισμα των φύλλων και το «τραγούδι της γης» όπως πολύ εύστοχα δηλώνει ο τίτλος της έκθεσης. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ Φωτογραφίες Γιώργος Βδοκάκης
Γυρίζοντας προς τα πίσω, απολαμβάνουμε μια πιο ελεύθερη και αφαιρετική προσέγγιση της φύσης στα έργα του Μανώλη Χάρου ο οποίος καταφέρνει να αποκαλύψει στο μάτι το άπειρον, πέρα από τη φαινομενική εικόνα της πραγματικότητας.
Έργα αποκάλυψη, όμως, είναι αυτά του Αχιλλέα Χρηστίδη στο μυστικό τούνελ που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τις αφηγηματικές συνθέσεις του Κώστα Παπανικολάου.ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ Φωτογραφίες Γιώργος Βδοκάκης
Μάστορας του χρώματος, ο Αχιλλέας Χρηστίδης μας δονεί με τον πολύ προσωπικό τρόπο έκφρασης του αποτυπώνοντας την υπαρξιακή αγωνία του καλλιτέχνη. Παχύρευστο χρώμα, έντονη χειρονομιακή γραφή, κίνηση, ορμή και παθιασμένη ένταση χαρακτηρίζουν τα έργα του. Η φυσική πραγματικότητα παραμορφώνεται μπροστά στα μάτια του θεατή και ο τελευταίος νιώθει να σφύζει και ο ίδιος από ζωντάνια.
Η έκθεση, τελικά, είναι μια πολύ έντονη εμπειρία που δεν ξεχνιέται εύκολα. Προσωπικά με μάγεψαν και οι τέσσερις καλλιτέχνες, ενώ συγχαρητήρια αξίζουν στην επιμελήτρια Ελένη Αθανασίου για τη σύλληψη και εκτέλεση της ιδέας της σ’ αυτόν τον τόσο ταιριαστό περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου Τρίτση όσον αφορά στο θέμα που διαπραγματεύεται.ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ Φωτογραφίες Γιώργος Βδοκάκης

 

 

Last modified: 21/11/2022