Διάμεσο

Γράφει η Μαρία Καραχρήστου,
Ει­κα­στι­κός – K­α­λών Τε­χνών Φλω­ρεν­τί­ας

«So far from who I was. From who I love. From who I want to be»
Ólafur Arnalds – So Far 

Δεν μπόρεσα.
Για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσα.
(δεν μπόρεσα να μπω στο έργο)
Φοβάμαι το άγνωστο, δεν κατάφερα να αφεθώ, να τολμήσω. Για μια ακόμη φορά. Για μια ακόμη (του γάμου και του πάθους είναι η λέξη, οχτώ γράμματα, επίθετο) φορά. Μίλα θα σκάσεις μου λένε. Δεν μπορώ. Παρατηρώ και καταγράφω. Μέχρι εκεί.
Τα έργα είναι καθρέφτες, είναι οπές.  Βρίσκεις τις αντανακλάσεις σου, τις πιο μύχιες σκέψεις σου και φόβους και έγνοιες και χαρές. Οι καλλιτέχνες, αυτό το παράδοξο του κόσμου, που συνεχίζει παρασιτικά να υπάρχει ακόμα, στην τόσο ταχτοποιημένη καπιταλιστική επιφάνεια, μας οπτικοποιεί το κρυφό, το μυστικό, αυτό που δεν φαίνεται.
Δεν μπόρεσα.
Για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσα.
Δημήτρης Γεωργακόπουλος / Coti K.Συναντώ την εικαστικό  Έλενα Ακύλα. Με την Έλενα έχουμε μια περίεργη σύνδεση. Εμφανίζεται στα ξαφνικά στην ζωή μου σε στιγμές ανησυχίας, με την καθησυχαστική γήινη πραότητα της, με το βλέμμα σε έγνοια και σπίθα. Έλενα πήγαινε εσύ σε παρακαλώ, της λέω. Και πες μου τι ένιωσες. Βρίσκομαι στην είσοδο. Ένας από τους δύο καλλιτέχνες, μου κρατά το σβέρκο καθησυχαστικά ενώ την παρακολουθώ από μακριά να εισβάλλει στο έργο, την βλέπω να χάνεται, να εξαφανίζεται. Την περιμένω με αγωνία να γυρίσει.Δημήτρης Γεωργακόπουλος / Coti K.
Επιστρέφει. Μου διηγείται την εμπειρία που έζησε:
«Μια καταβύθιση στον εαυτό μας, στα (μη) γνώριμα σκοτάδια του. Ο φόβος που ελλοχεύει: γίνεται σε μια στιγμή να χαθούν όλα; Αυτό ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα που γεννήθηκε στην επίσκεψή μου στο ΔΙΑΜΕΣΟ, την εγκατάσταση του Δημήτρη Γεωργακόπουλου και του Coti K., πως όλα μπορεί να χαθούν. Ο άχρονος χρόνος, η αίσθηση του αποπροσανατολισμού και της σύγχυσης καθώς προχωράμε μέσα στον διάδρομο ενός τεχνητού περιβάλλοντος είναι κυρίαρχα και μας οδηγούν να σκεφτούμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και δικό μας για πάντα. Το ΔΙΑΜΕΣΟ είναι ένας άλλος κόσμος ένθετος στον κόσμο μας που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο πραγματική είναι η πραγματικότητα (και για πόσο;)»Δημήτρης Γεωργακόπουλος / Coti K.: Διάμεσο

Last modified: 29/10/2021