Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την έκθεση «I Dwell I Depart I Adapt» της ζωγράφου Camille Marquand. Επιμέλεια έκθεσης Εμμανουέλα, Αρχαγγελάκη, διοργάνωση Νιόβη Κρητικού.
Στην εικαστική πρακτική της Camille Marquand διακυβεύεται το ζήτημα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, μορφές προσαρμογής και η λεπτότητα της ελπίδας μέσα σε συνθήκες μεταβολής. Σε μία εποχή ραγδαίας τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, όπου το φυσικό περιβάλλον μεταβάλλεται και οι βιότοποι μετατοπίζονται, τα έργα της συγκροτούν πεδία όπου το χρώμα γίνεται τοπίο και η μορφή αναδύεται ανάμεσα στην απειλή και την αντοχή.
Η Camille με ευαισθησία και ενσυναίσθηση παρουσιάζει την φύση και τα πλάσματά της ως ιερό, φορέα μνήμης και ελπίδας. Με ζωηρά και χαρούμενα χρώματα περιγράφεται η ομορφιά των πουλιών, των ζώων και των δέντρων που χρήζουν προσοχής και φροντίδας. Μέσα από την αφαίρεση του φόντου εκφράζει καταστάσεις, συμβάντα και κακώς κείμενα του ανθρώπινου εξελικτικού γίγνεσθαι. Σε αντίστιξη, με ακουαρέλα ζωγραφίζει όμορφα τοπία που αποπνέουν γαλήνη και μία ξεγνοιασιά, που βρίσκεται πλέον μόνο σε κοινωνικά «παρωχημένα» νησιώτικα χωριά.
Στην ζωγραφική πράξη, το υλικό δημιουργεί στην επιφάνεια του καμβά ή του χαρτιού khadi διαφορετικές ποιότητες σχέσης με τον κόσμο.
Παράγεται μία σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, όπου το τοπίο δεν είναι η αναπαράστασή του· είναι η βίωση συγκίνησης, η σχέση που έχει η υποκειμενικότητά του με αυτό. Για την Camille έχουν σημασία τα πουλιά, που είναι τόσο όμορφα, αλλά συχνά βρίσκονται σε κίνδυνο. Παρομοίως, τα ελάφια βρίσκονται υπό απειλή στα δάση, λόγω οικολογικών καταστροφών και μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Το συναίσθημα αυτό εντείνεται όταν οι μορφές είναι ρεαλιστικά αποδομένες και απομονωμένες σε κάθε τοπίο, αφηρημένο και ταραγμένο. Η μορφή αποκόβεται από το οικείο, εμφανίζεται ως ευάλωτη παρουσία και λειτουργεί ως μάρτυρας απώλειας και μετατόπισης. Το τοπίο, άλλοτε δυναμικό κι άλλοτε ρευστό, δεν είναι ουδέτερο σκηνικό· είναι πεδίο που προβάλλεται η αγωνία απέναντι στις κλιματικές και πολιτισμικές αλλαγές.
Το χρώμα για την Camille λειτουργεί ως μέσο έκφρασης μίας συνθήκης απειλής που δεν εξηγείται, αλλά γίνεται αισθητή. Οι συμπληρωματικές αντιθέσεις μεταφράζουν την περιβαλλοντική διατάραξη σε αισθητική εμπειρία, συνήθως με το μοτίβο ψυχρών τόνων δίπλα σε θερμούς. Η επανάληψη του διαγώνιου άξονα εντείνει αυτή την κατάσταση. Μέσα σε αυτή την ένταση και καταστροφή, όμως, εμφανίζεται μία χρυσή γραμμή, επιβλητική και ταυτόχρονα λεπτή κι εύθραυστη, ως ελπίδα αυτοθεραπείας κι επιβίωσης.
Στις ακουαρέλες η εικόνα μοιάζει περισσότερο με ανάμνηση, όπου ανάλαφρες στρώσεις χρώματος αφήνουν χώρο για ηρεμία. Τα νησιώτικα τοπία δεν είναι νοσταλγικά ιδεώδη αλλά βιωμένοι τόποι, των οποίων η ευθραυστότητα καθιστά την ανάγκη προστασίας εξίσου επιτακτική. Σε αυτή την εικαστική μετατόπιση, η προσαρμογή δεν αφορά μόνο την απεικόνιση, αλλά και την ίδια τη ζωγραφική πράξη.
Η καλλιτέχνις αλλάζει ρυθμό, μέσο και ένταση, υποδηλώνοντας ότι η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης δεν επιτυγχάνεται μέσω κυριαρχίας, αλλά μέσω σεβασμού και ελαχιστοποίησης του ίχνους.
Μέσα από τις μνήμες και τα βιώματά της, η Camille ανοίγει διάλογο για την κατοίκηση, την φυγή, την προσαρμογή. Τα έργα γίνονται αφορμή στοχασμού και επαναπροσδιορισμού της σχέσης φύσης και ανθρώπου, αναδεικνύοντας έννοιες όπως η επιβίωση, η ευαλωτότητα και η επιμονή της ζωής.
Εμμανουέλα Αρχαγγελάκη
Event Information
ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς, 11636
Εγκαίνια: Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, 19.00-22.00
Διάρκεια: 10 – 21 Φεβρουαρίου 2026
Ώρες λειτουργείας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-20.30 Σάββατο & Τετάρτη11.00-15.00
Πληροφορίες: Τηλ +30 211 113 4262 metsartscentre@gmail.com
Last modified: 10/02/2026
Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου
Παναγιώτης Μαρίνης – «Ο θίασος της πέτρας
Αναστασία Γιατροπούλου – «Μέθεξις»
Ειρήνη Σινεγάλια – Dιαδικασία φθοράς και αναγέννησης









