ΡΟΥΣΣΗ ΜΑΓΔΑ

Γεννήθηκε στο Πειραιά το 1948.

Σπουδές: Εζησε στη Μαδρίτη και στο Τορόντο όπου φοίτησε εν μέρει στο University of Toronto “Banking” μια και εργαζόταν εκεί για την Royal Bank of Canada.  Με την επιστροφή της στην Ελλάδα σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών στις  Καλλιτεχνικές Σχολές “Πειραϊκός Σύνδεσμος”.  Κατόπιν,  έλαβε τριετή υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Στη συνέχεια αποφοίτησε απο το  Middlesex University και πήρε Bachelor of Arts (Honours Degree) για “Fine Arts & Technology” και  Master of Arts  με  Merit/Βραβείο για  “Master in Design”. Ολοκλήρωσε το υλικό του διδακτορικό  της (Ph.D) για το  διαπολιτισμικό και διά-θρησκευτικό διάλογο για την Υπεραπαραγωγή “Dance of the Sacraments” με Ακαδημαικό Σύμβουλο τον Dr Walter Epp, Lakehead University  με τον οποίο συνεργάζεται και ως Καλλιτεχνικός Συνεργάτης  για το “Lecturdrama” – “άτυπη εκπαίδευση” στην Ελλάδα.

Έργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά όπου το ακαδημαϊκό 1989-90 ίδρυσε και ορίσθηκε ως υπεύθυνη της Εικαστικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και για τη διδασκαλία  ζωγραφικής

Η ζωγραφική της κινείται στο πλαίσιο των αναπαραστατικών τάσεων. Ζωγραφίζει λουλούδια, τοπία, προσωπογραφίες, θαλασσογραφίες, πλοία κλπ.

  • Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Μάγδας Ρούσση αφορούν τη Βυζαντική Παραδοσιακή Φορεσιά, τον Αυλό-σουραύλι,τη Μάσκα (Προσωπείον – Αρχαίο Ελληνικό Δράμα), τον Διαπολιτισμικό και Δια-θρησκευτικό Διάλογο (Ισλάμ, Ιουδαισμό και Χριστιανισμό) και το Περιβάλλον για τα οποία γράφει άρθρα, δίδει διαλέξεις, οργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια αλλά και συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές και επιστημονικές επιτροπές.Συντονίζει υπερπαραγωγές,διεθνή φεστιβάλ,παραγωγές DVD.

Πραγματοποίησε 16 ατομικές  και συμμετείχε σε 125 ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε Μπιεννάλε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, συντόνισε 42 εικαστικές εκθέσεις με δημιουργίες των  φοιτητριών/τών της  για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς μαζί με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε, της Ομάδα Μελέτης Αρχαίας Ορχησης – (Δώρα Στράτου), της Artists Rights Society (A.R.S),  της  Δρυός Τόποι – (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), της  UNESCO – International Council of Dance (CID), Allos – Ετερότητα, Καλλιτεχνικές Σχολές  “Πειραικός Σύνδεσμος”,  Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά, Visual Arts Ontario (V.A.O)   κ.

Last modified: 22/05/2012