Χρίστος Καράς: «Οι άνθρωποι είμαστε και συναίσθημα και λογική…»

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Σημείωμα  της  Ήρας  Παπαποστόλου,  για  την  έκθεση  του  σημαντικού  καλλιτέχνη…

«Δεν συνηθίζω να κάνω αναδρομικές εκθέσεις, πάντα κάνω ατομικές» μου λέει ο Χρίστος Καράς καθώς υπογράφει το βιβλίο του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη «Ο μεγάλος ονειρικός».
Ευτυχώς, όμως, αυτή η έκθεση έγινε και μπορέσαμε να δούμε παλιά καλή ζωγραφική.
Στα 92 του πλέον, ο Χρίστος Καράς δεν έχει χάσει τίποτα από την παλιά του αίγλη. Κοσμοπολίτης, αιώνιος bon viveur και μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική για την εποχή του, γεμίζει το χώρο γύρω του με φως, όσο φωτεινά και καθαρά λάμπουν μπροστά μας τα έργα του.ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ
Γυναικεία γυμνά, νεκρές φύσεις με λουλούδια και φύλλα, κορμοί αγαλμάτων μπλέκονται με τυποποιημένα γράμματα και αριθμούς σε μία ποπ αισθητική αλλά και μεταφυσική ατμόσφαιρα με τα έντονα χρώματα να κυριαρχούν.
Τα παραστατικά στοιχεία εναλλάσσονται με τα αφηρημένα και και τα γεωμετρικά επίπεδα με τα γεμάτα κίνηση και ζωή σώματα και πρόσωπα. Πρόκειται για μία ανθρωποκεντρική ζωγραφική στην ωριμότητα της που ταυτόχρονα εμπεριέχει μια διακοσμητική χροιά αλλά και μια υπέροχη αρμονία.ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ
Σε ολόκληρη την πορεία του ο Χρίστος Καράς παρέμεινε πιστός στις παραδοσιακές πλαστικές αξίες της ζωγραφικής παρόλο που στο έργο του συναντάμε και επιρροές από σημαντικά ρεύματα και κινήματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής ιστορίας. Και είναι αξιοθαύμαστος γι’ αυτό.
Υπήρξε πάντα ειλικρινής με τον εαυτό του και αυτό ακτινοβολεί και ο ίδιος και το έργο του.
«Οι άνθρωποι είμαστε και συναίσθημα και λογική», μας λέει με τη δουλειά του. Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε. Η τάξη και το χάος μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ

 

Last modified: 11/10/2022