ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

 

Σπουδές: Ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Έχει σχεδιάσει τα κοστούμια για περισσότερες από 40 ταινίες. Είναι ένας κατεξοχήν εικαστικός του θεάτρου. Έχει συνεργαστεί στην Ελλάδα με όλο το φάσμα των θεατρικών οργανισμών. Έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά και κοστούμια για δεκάδες έργα κάθε εποχής, στυλ και είδους, από θρησκευτικό δράμα και τραγωδία ως αριστοφανική κωμωδία, φάρσα, μπουλβάρ, σάτιρα, επιθεώρηση, αστικό δράμα, δικαστικό δράμα, υπερρεαλιστικό, υπαρξιακό, φανταστικό, ποιητικό δημιούργημα κτλ.

Είναι ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης. Σχεδιάζει χώρους, κοστούμια, κοσμήματα, καπέλα, έπιπλα, χρηστικά εργαλεία εποχής, αρχιτεκτονικά μέλη κτλ.

Το 2009 τιμήθηκε με βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στο 50ο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης  (βραβείο που δίνεται σε διεθνείς προσωπικότητες του σινεμά). Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μεγάλη έκθεση σκηνικών 40 ταινιών. Η έκθεση συνοδεύτηκε από πολυτελή τόμο με επιλεγμένες κινηματογραφικές δουλειές του σπουδαίου Έλληνα σκηνογράφου. Η Ακαδημία Αθηνών  τον βράβευσε με το Αριστείο Καλών Τεχνών για το σύνολο της δουλειάς του και ήταν η πρώτη φορά που η Ακαδημία απένειμε αυτό το βραβείο σε σκηνογράφο.

Ατομικές εκθέσεις
Ζουμπουλάκη 1986,

Σκουφά 1986,

Γκαλερί 3 1986,

Quadriennale Πράγα 1991,

Galerie Proscenium Παρίσι 1991,

Μέγαρο Μουσικής 1995,

Μύλος Θεσσαλονίκη 1997

Last modified: 26/05/2012