ΤΙΜΠΟΡ ΦΟΥΛΟΠ

 

Γεννήθηκε το 1961 στη Βουδαπέστη.

Στα παιδικά του χρόνια ξεκίνησε τη ζωγραφική σε ερασιτεχνική βάση

Είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, του οποίου τα έργα ζωγραφικής πωλούνταν στα πεζοδρόμια της Βουδαπέστης. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, εργάστηκε ως γραφίστας σε  εφημερίδα. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που αγαπούσε και εκτιμούσε την τέχνη. Ο παππούς του ήταν ένας απο τους μεγαλύτερους γκαλερίστες και συλλέκτες. Η ιδιωτική συλλογή του πατέρα του είναι απο τις σπουδαιότερες που υπάρχουν στην Ουγγαρία. Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε να μετακομίσει στη χώρα μας, για χάρη της Ελληνίδας συζύγου του. «Τα πρώτα χρόνια είχε ενδιαφέρον το γεγονός ότι ήμουν ξένος και ζούσα στην Ελλάδα. Σήμερα, όλα έχουν γίνει πιο δύσκολα», λέει.

Σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν το 2004, οπότε απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για το λογότυπο «Wonderful Greece». Το κιονόκρανο, που εξελίσσεται σε θαλάσσιο κυματισμό και παραπέμπει σε ελληνική σημαία και ο ελληνικός ήλιος, ήταν τα στοιχεία που εντυπωσίασαν τους κριτές και έκαναν τη δουλειά του να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 200 συμμετοχές.

Επίσης, το 2008 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε στον Τίμπορ τη φιλοτέχνηση ενός πίνακα, με θέμα την Ολυμπιακή Ιδέα. Αντίτυπα του αυθεντικού πίνακα δόθηκαν ως επίσημο δώρο στους σταθμούς της Ολυμπιακής Φλόγας, κατά τη διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Το αυθεντικό έργο, με τίτλο «Αιώνιο ταξίδι δόξας», δόθηκε στο Δήμο του Πεκίνου, τελικό σταθμό της Φλόγας.

Last modified: 26/05/2012