Τα χρώματα στη Χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου

 Ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» διοργανώνει την έκθεση «Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου», με επιλεγμένα έργα έγχρωμης χαρακτικής, ξυλογραφίες και λιθογραφίες.
Ο Γιώργης Βαρλάμος σφραγίζοντας τη σχέση μιας ολόκληρης ζωής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, άφησε με το θάνατο του, το 2013, στο Κόμμα του το εργαστήρι του της οδού Λεάγρου 23 και το έργο του. Η ΚΕ του ΚΚΕ υλοποιώντας την επιθυμία του Γιώργη Βαρλάμου εγκαινίασε το 2023 το Χώρο Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» με στόχο να λειτουργεί ως χώρος έκθεσης και εργαστήρι ανοιχτό για το λαό, τη νεολαία και τους καλλιτέχνες. Τιμώντας τη σημαντική προσφορά του σπουδαίου ζωγράφου-χαράκτη ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» διοργανώνει περιοδικές έκθεσης του έργου του. Η έκθεση «Τα Χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου» φωτίζει μία ακόμη πτυχή της τέχνης του, μέσα από την τεχνική της Χαρακτικής, τα χρώματα στην χάραξη του ξύλου και στην λιθογραφία. Τα έργα που επιλέχθηκαν διατρέχουν την εικαστική διαδρομή του Γιώργη Βαρλάμου, από τα πρώιμα δημιουργικά χρόνια έως την ωριμότητα του.
Η έκθεση φιλοξενεί έργα που με μοναδικούς τρόπους καλλιεργούν την ανθρώπινη ευαισθησία, ευαισθησία απαραίτητη όπως αποτυπώνεται και στα λόγια του ζωγράφου-χαράκτη: «Εκείνο που κάνει το έργο τέχνης δεν είναι η τεχνική αλλά η συγκίνηση που εκπέμπει. Γιατί η τέχνη (η καθεμιά από τις καλές τέχνες) έχει το μεγάλο προσόν να αγγίζει το θεατή – αναγνώστη – ακροατή με άπειρα συναισθήματα και συγκινήσεις … Η τεχνική όσο τέλεια και να ’ναι –και πρέπει να ’ναι– έρχεται δεύτερη. Στην αξία του έργου τέχνης, δε θα ’ταν υπερβολή να πούμε πως ένα έργο χωρίς τη μαγική δύναμη που εκπέμπει για να συγκινήσει τον άνθρωπο, είναι απλώς «εργόχειρο». Το έργο τέχνης είναι κατάθεση ψυχής!» (Γ. Βαρλάμος, Χαρακτική, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2010).

Event Information

Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου», Λεάγρου 23, Γούβα, Αθήνα (Μετρό Αγ. Ιωάννης)
Εγκαίνια: Τρίτη 23 Ιανουαρίου, 18.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου – 28 Απριλίου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή 18.00-20.30
Τηλ: 2107515584 e-mail: ergastiri.gvarlamou@gmail.com Υπάρχει δυνατότητα οργανωμένων ξεναγήσεων μετά από επικοινωνία.

 

 

 

Last modified: 20/01/2024