Στο Ζάππειο η ελληνική τέχνη ανασαίνει…

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

Για κάποιο ιδιαίτερο λόγο η φετινή Art Athina μας φάνηκε πιο λαμπερή, πιο γιορτινή, πιο φιλόξενη, πιο χαρούμενη. Όπως έλεγε και η Ήρα είχε μια ιδιαίτερη αύρα. Την ευχαριστηθήκαμε στις επτά ώρες που βρισκόμασταν στο Ζάππειο, τη χαίρονται και την απολαμβάνουν χιλιάδες φιλότεχνοι ως το απόγευμα της Κυριακής.
Στον κήπο του Ζάππειου είχα τη χαρά να απολαύσω το χυμό μου σ’ ένα παγκάκι με ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους. Σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε μου είπαν ότι δεν είναι και οι πιο τακτικοί επισκέπτες των γκαλερί και ότι έρχονται για πρώτη φορά στην Art Athina. Δήλωναν ενθουσιασμένοι, είδαν νέους καλλιτέχνες, συνάντησαν και γνώρισαν δουλειές καθιερωμένων ζωγράφων, είδαν είδη τέχνης που ως χθες δεν είχαν καμιά επαφή. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτές οι περιπτώσεις είναι από τις πιο σημαντικές προσφορές της αθηναϊκής φουάρ στην ελληνική τέχνη.

Αντώνης Κούρκουλος, γενικός συντονιστής, τελευταία ενημέρωση πριν την παρουσίαση από τη Μαίρη Αδαμοπούλου στην πρόεδρο του ΠΣΑΤ και ψυχή της Art Athina Γιάννα Γραμματοπούλου και δεξιά ο Βαγγέλης Χαραλάμπους της Be Best

 Εκεί στον κήπο του Ζαππείου λοιπόν η Γιάννα Γραμματοπούλου και οι συνεργάτες της μας υποδέχτηκαν για την παρουσίαση της 30ης Art Athina. Μια εκδήλωση που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, φέρνει την τέχνη σε επαφή με το ευρύ ελληνικό κοινό, μας συστήνει σε νέους καλλιτέχνες, σε νέες προτάσεις, μας ξαναδίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με καλλιτέχνες παλαιότερης γενιάς. Στις αίθουσες του Ζαππείου, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν τη δουλειά τους γνωστή σε ένα πιο ευρύ κοινό. Να συζητήσουν και να εξηγήσουν τη φιλοσοφία τους και τους στόχους σε χιλιάδες επισκέπτες.

Η Μαρίνα Φωκίδου, σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης πολύτιμη συνeργάτιδα της Art Athina τα τελευταία χρόνια

Επειδή η δημιουργία ενός έργου τέχνης είναι πολλή μοναχική, για τον καλλιτέχνη είναι όμορφο και πολλές φορές θεραπευτικό να μιλά για τη δουλειά του. Αλλά και για τους επισκέπτες αυτές οι συζητήσεις είναι συναρπαστικές∙ η τέχνη δεν είναι ομογενοποιημένη, ο κάθε καλλιτέχνης έχει τις απόψεις, τις θέσεις του, τους στόχους του. Έτσι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τόσα πολλά…
Φέτος έχουμε 76 αίθουσες τέχνης (67  ελληνικές και 9 ξένες) που υποδέχονται φιλότεχνους, συλλέκτες, εκπροσώπους διεθνών εκθέσεων, μουσείων, αιθουσών τέχνης, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο Πάνος Γιαννικόπουλος παρουσιάζει την ενότητα Performance

Με εξαίρεση τη ΔΕΘ (άλλα οικονομικά μεγέθη και στόχους) η Art Athina είναι η ελληνική έκθεση με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στο κοινό. Κι αυτό είναι επίτευγμα του ΠΣΑΤ του Σωματείου Αιθουσών Τέχνης, που πιθανόν να είναι το μικρότερο σωματείο στην Ελλάδα αλλά με δραστηριότητα και προσφορά που ξεπερνά σωματεία και ενώσεις με τεράστια οικονομική επιφάνεια. Η Art Athina είναι μια παραγωγή «Μπεν Χουρ» με ελάχιστα μέσα, οικονομικές δυσκολίες, αλλά με πολύ μεράκι, αφοσίωση, πάθος για επιτυχία, εμπνεύσεις, πολλή αγάπη γι αυτό που κάνουν.

Μια ακόμη συνεργάτιδα της νέας γενιάς η Δανάη Γιαννόγλου, επιμελείται των Talks

Το μεράκι, η αγάπη για το «αντικείμενο» ήταν μια συγκινητική εικόνα στην παρουσίαση της έκθεσης στον κήπο του Ζαππείου, από την πρόεδρο του ΠΣΑΤ, τους άμεσους συνεργάτες της και τους ιστορικούς τέχνης που ανέλαβαν να προτείνουν και να υλοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες. Δίπλα στην πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννα Γραμματοπούλου, ο Αντώνης Κούρκουλος, γενικός συντονιστής, ο Βαγγέλης Χαραλάμπους της Be Best και οι ακούραστοι άνθρωποι της επικοινωνίας Μαίρη Αδαμοπούλου και Γιάννης Ασδραχάς. Η Μαρίνα Φωκίδη συνέβαλε τα μέγιστα ως σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης, η Δανάη Γιαννόγλου, επιμελείται των Talks που κατά τη γνώμη μας φέτος καλύπτουν το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού.

Άκης Κόκκινος (επιμελητής Video)

Ο Πάνος Γιαννικόπουλος είναι επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος επιμελητής για την ενότητα Video. Η Ολυμπία Τζώρτζη επιμελήτρια των Projects, μας εντυπωσίασε με τις επιλογές της. Οι ανεξάρτητοι χώροι που επέλεξε πραγματικά υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο στην τέχνη μας.

Ολυμπία Τζώρτζη επιμελήτρια των πολύ επιτυχημένων Projects

Με μια ενδιαφέρουσα και από κάθε πλευρά αισιόδοξη πληροφορία έκλεισε η παρουσίαση της 30ης Art Athina. Είναι η έρευνα που πραγματοποίησε για την περσινή διοργάνωση η εταιρεία Rass μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ναυαρχίδα των εικαστικών τεχνών παραμένει η ζωγραφική και ακολουθούν η γλυπτική και η φωτογραφία. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το θίξουμε προσεχώς στο Art22.gr

Δημογραφικά χαρακτηριστικά

Δημογραφικά χαρακτηριστικά. Επίπεδο Σπουδών

Γεωγραφική κατανομή δείγματος- Γεωγραφική κατανομή

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Art Athina 2022;

Πως κρίνετε τη φετινή διοργάνωση σε σχέση με τις δια ζώσης
προηγούμενες;

Επισκεφθήκατε κατά το 2020 και 2021 την ψηφιακή εκδοχή της Art Athina;

Για ποιο λόγο επισκεφθήκατε την Art Athina;

Ποια είδη τέχνης σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Ενδιαφέρον για την τέχνη. Πόσο συχνά επισκέπτεστε γκαλερί ή μουσεία;

Από που ενημερωθήκατε για την φετινή Art – Athina;

Πόσο ικανοποιημένοι μείνατε;

Πόση ώρα αφιερώσατε στην Art Athina;

Θα προτείνατε σε κάποιον να επισκεφθεί την Art Athina;

Last modified: 05/10/2023