Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας 

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ και η dreamideamachine ΑΜΚΕ παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση «Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας». Πρωτοπαρουσιάστηκε το Καλοκαίρι του 2023 στην  Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα, με 20 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες.
Τώρα στο μοναδικό χώρο του  Ισλαχανέ, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στέγασε τη «Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ», το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου – τεχνικής σχολής της πόλης, που αποκαταστάθηκε το 2015 και σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, εμπλουτίστηκε κι έτσι 28 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, διαπραγματεύονται το «Τραύμα» μέσα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας.

Ιωάννα Καζάκη, Ικέτες, Επιδαπέδια γλυπτική εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων με χαρτομάζα

Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη τέχνη παγκοσμίως είναι το «Τραύμα» και πώς αυτό αφομοιώνεται στο έργο των σύγχρονων εικαστικών, δημιουργώντας το σύγχρονο εικαστικό αφήγημα. Καλλιτέχνες όπως ο Anselm Kiefer και ο Georg Baselitz, εκπρόσωποι της Γερμανίας στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1980, με τα έργα τους, δυναμικά σχόλια ενάντια στον Ναζισμό, αναγκάζουν τη Γερμανία να αντιμετωπίσει το παρελθόν της∙ η Ιρανή Shirin Neshat καυτηριάζει μέσα από βίντεο τη θέση της γυναίκας στη χώρα της τη δεκαετία του ‘90∙ η Παλαιστίνια Mona Hatοum φέρνει στο διεθνές προσκήνιο το τραύμα της πατρίδας της με το έργο της «Υδρόγειος που φλέγεται».

 Άγγελος Παπαδημητρίου, Χωρίς Τίτλο, 2021, Έγχρωμη Φωτογραφία, 20 Χ 30 εκ.

 Γιάννης Ζιώγας. Η predella του Γράμμου ως Παγωμένου Χρόνου (λεπτομέρεια), 2021-2023, Ακουαρέλα σε χαρτί και φωτογραφικό κολάζ,100 x 180 εκ.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης: «Οι Έλληνες καλλιτέχνες κατά καιρούς άρθρωσαν λόγο. Τα τελευταία χρόνια συνθέτουν ένα αφήγημα πάνω στο «Τραύμα», συλλογικό και  προσωπικό, προερχόμενο από τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Με αφορμή μια σειρά από γεγονότα που έχουν λειτουργήσει καθοριστικά στο συλλογικό ασυνείδητο, από την Ελληνική Επανάσταση και τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, είκοσι  καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο και γλυπτά, καθώς το «Τραύμα» ενυπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης».

Λαμπρινή Μποβιάτσου, Deep Down, 2022, Λάδι σε μεταλλικό αντικείμενο, μαλλιά,154 Χ 25Χ 8 εκ.

Μανόλης Γιανναδάκης, Στον βυθό της λιμνοθάλασσας, 2012, Μονότυπο ανάγλυφη χάραξη σε λινόλαιο, κολλαγραφία, λιθογραφία, 140 Χ 100 εκ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δημήτρης  Ανυφαντάκης, Μαρία Γενιτσαρίου, Νίκος Γιαμπάνης, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Διβάρης, Γιάννης Ζιώγας, Ιωάννα Καζάκη, Νίκος Κρυωνίδης, Δημήτρης Λεμπέσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Κατερίνα Ξυπολίτου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Ιφιγένεια Σδούκου, Άγγελος Σκούρτης, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Νίκος Τρανός, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Ζέφη Τιφτικτσόγλου, Ανναλίνα Φωτοπούλου, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κώστας Χριστόπουλος. Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών AICA Hellas.
Μουσειολογική Μελέτη & Σχεδιασμός: Δρ. Βίκυ Κερτεμελίδου Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος

 Νίκος Κρυωνίδης, Ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη (2/9/1944), 2023, Ακρυλικό σε μουσαμά, Τρίπτυχο, Συνολικά 140 Χ 210 εκ.

Αρχική εικόνα: Αιμιλία Μπαλάσκα, Preserve a Memory, 2022-2023, Φωτογραφία, κερί, Χρωστική, κερομπογιά, ξύλο, 7 κομμάτια ξύλου 9×50 εκ., συνολική διάσταση 63×50 εκ.

Event Information
Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 18.00- 20.00
Διάρκεια έκθεσης:  7 Φεβρουαρίου  – 29 Μαρτίου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.00 Τετάρτη: 10.00-20.00
Πληροφορίες: τηλέφωνο 2310.206910 www.ppxi.gr

Last modified: 06/02/2024