Σπύρος Λύτρας: Για τη μαγεία της μνήμης

Εύα Τζιμούρτα
Ιστορικός Τέχνης – Διαπολιτισμική Επικοινωνία

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Λύτρα* στο Παρίσι, στη γκαλερί Δεσμός.
Με τον τίτλο «Η μαγεία της μνήμης» ο καλλιτέχνης παρουσίασε έργα των οποίων οι παραστάσεις γίνονται αφορμή για ταξίδι στο χρόνο, στη μνήμη, στη σκέψη. Η μνήμη, σαν καλειδοσκόπιο, ξεφεύγει από τις νόρμες, μεταμορφώνει τις εικόνες, αναδύει θέματα ενώ υποκρύπτει άλλα. Μαγική και αινιγματική…
Τα πρόσωπά του, που κατέχουν συχνά κεντρική θέση, ψύχραιμα και συγκρατημένα, σαν μάσκες, αναπτύσσουν με το θεατή έναν σπάνιας έντασης δεσμό, δυνατό μέσα στη σιωπή του.
Οι λεπτομέρειες, στοιχεία του αινίγματος, παίρνουν συμβολικές διαστάσεις. Το χρώμα και το σχήμα με τολμηρό τρόπο γίνονται σύμμαχοι σε αυτό το «παιχνίδι» τονίζοντας μια ιδιαίτερη αισθητική.
Τα έργα του Σπύρου Λύτρα καταλήγουν να είναι μαγνήτης για το βλέμμα, μέθη μνήμης και φαντασίας με κέντρο βάρους την ανθρώπινη αντίληψη στην ολότητά της, εντός κι εκτός λογικής, διατηρώντας όμως πάντα μια βαθιά ευαισθησία.
Όπως σημειώνει και ο Τάκης Μαυρωτάς «Είναι ένας βαθιά ουμανιστής ζωγράφος. Ευαίσθητος δέκτης του έρωτα και των εικόνων των ανθρώπων. Ο δικός του πόθος είναι η αλήθεια  της συναισθηματικής του ζωής».

*Ο Σπύρος Λύτρας σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1999 . Παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής και φωτογραφίας. Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδας.  Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Έχει πραγματοποιήσει εννέα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων και σε δημοπρασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην δημοτική πινακοθήκη Αθηνών, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σύρου και Ύδρας στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εύα Τζιμούρτα, Ιστορικός Τέχνης
info@art22.gr

 

Last modified: 05/09/2019