ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938.

Σπουδές: Από το 1956 έως το 1962 σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην École des Beaux-Arts του Παρισιού. Το 1969 μετέβη στο Λονδίνο, όπου παρακολουθεί μαθήματα χαλκογραφίας σε διάφορες Ακαδημίες Τέχνης της πόλης.

  • Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του παρέμεινε στη γαλλική πρωτεύουσα και από το 1976 ως το 1988 δίδαξε λιθογραφία στην  École des Beaux-Arts του Παρισιού. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1988.
  • Το 1962 με τον Αλέκο Φασιανό και το Νίκο Στεφάνου έστησαν το περίφημο «Ατελιέ της Καλλιθέας» που αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές δράσεις στη δεκαετία του ’60. Το ατελιέ έκλεισε το 1967 με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας.

Στο έργο του αναπαριστά ένα κόσμο που συνδυάζει στοιχεία οικεία και καθημερινά με μια εξωπραγματική, ονειρική και, συχνά, ερωτική ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχεί η γυναικεία μορφή. Γυμνή τις περισσότερες φορές και συχνά ξαπλωμένη, μόνη ή με κάποιον άνδρα, αποδίδεται χωρίς ρεαλιστική διάθεση, με έντονα χρώματα και πλαστικότητα των όγκων και εικονίζεται σε εσωτερικά με αστικό χαρακτήρα και στοιχεία του παρελθόντος. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται και με τη χαρακτική, ιδιαίτερα τη λιθογραφία, δημιουργώντας συνθέσεις με έντονα εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα.

Πρωτοπαρουσίασε το έργο του στο ελληνικό κοινό το 1960 με συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση των «Πανελληνίων», ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Γκαλερί «Άστορ» στην Αθήνα το 1966.  Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει επίσης μέρος σε παρισινά σαλόνια, καθώς και σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

 

Last modified: 15/11/2023