Ο πολιτισμός της Σκύρου σε δύο πυλώνες

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

Από τον απίστευτο πλούτο του Μάνου Φαλτάιτς, στην αληθινή γλυπτική του Γιώργου Λάμπρου                                                                                                                                

Πήγα στη Σκύρο και φέτος. Είναι ένα νησί στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ. Και φυσικά επισκέφτηκα για μία ακόμη φορά το Μουσείο Φαλτάιτς.
Τον Μάνο Φαλτάιτς τον ήξερα. Έχω γράψει για τα έργα του και έχω παίξει στο θέατρο του, στους Σκυρίτες. Η γενιά των Φαλτάγηδων στην οποία ανήκει έχει τις ρίζες της στην προβυζαντινη ακόμα περίοδο, όπως δηλώνει το αρχέτυπο επίθετο της οικογένειας Φαλταγής, που σημαίνει τον Ταγό της Φυλής.

Μουσείο Φαλτάιτς

Είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τον Μάνο. Με έμαθε να σκέφτομαι και να μιλάω απλά αλλά ουσιαστικά. Η ζωγραφική του, που ο ίδιος αποκαλούσε ψυχορατική, δεν είναι παρά ο καθρέφτης της ψυχής ανθρώπων και τοπίων. Μου μιλούσε ώρες πολλές για τη Βιγλατόρια του Παλαιόπυργου, τον Νταϊσμό, την Αρμονία, την Συμπαντική Ψυχή και Συνείδηση και μαγευόμουν μπροστά στις κοσμοθεωρητικές του Αρχές. Πίστευε στην αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου και στη δημιουργία που τον κάνει Θεό, Ισόθεο, Υπεράνθρωπο.

Άποψη του μουσείου Φαλτάιτς

Στο Μουσείο, το οποίο φροντίζει τώρα η γυναίκα του Αναστασία Φαλτάιτς, συναντάμε έναν απίστευτο πλούτο. Εκεί αναπαρίσταται το Σκυριανό Σπίτι στην πιο γνήσια μορφή του και εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε κεραμικά, ξυλόγλυπτα, κεντήματα, μεταλλικά σκεύη και αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές, ένα αρχείο εγγράφων που καλύπτει μια ιστορική περίοδο πολλών αιώνων, σπάνια βιβλία και έντυπα, αντικείμενα του προβιομηχανικού πολιτισμού και γλυπτά. Πρόκειται για έναν απύθμενο πλούτο που πρέπει να γνωρίσουμε όλοι.

Γιώργος Λάμπρου

Την ίδια περίοδο είχα την τύχη να δω εκτεθειμένα γλυπτά και ζωγραφικά έργα του Γιώργου Λάμπρου, χάρη στην αδερφή του Αλίκη.
Επιτέλους είδα πραγματική γλυπτική από έναν πολύ ιδιαίτερο και ταλαντούχο άνθρωπο που δουλεύει πάνω από πενήντα χρόνια. Πλούτος, ομορφιά, αλήθεια. Η δική του αλήθεια μετά από μελέτη του ανθρώπου σε βάθος.

Γιώργος Λάμπρου – Ήρα Παπαποστόλου

Η εκφραστική του γλώσσα ανανεώνεται συνεχώς και δεν περιορίζεται μόνο στη γνήσια γλυπτική: πρόκειται και για έναν εξαιρετικό σχεδιαστή και ζωγράφο. Οι ανθρώπινες μορφές του κραυγάζουν δύναμη, εκφραστικότητα, τόλμη και πλαστικές αξίες. Το έργο του διαθέτει έναν πλατύ κοινωνικό προβληματισμό και συγκινεί το θεατή και με τη φόρμα αλλά και με τη θεματολογία του.
Ο Γιώργος Λάμπρου είναι ένας ακούραστος πηγαίος δημιουργός που αξίζει όλοι να γνωρίσουμε.

Γλυπτό του Γιώργου Λάμπρου

 

Last modified: 16/09/2021