Οι εκστατικές Αποχρώσεις της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου

Γράφει ο 
Δρ Θοδωρής Κουτσογιάννης
ιστορικός της τέχνης

 Στη νέα της σειρά έργων, με τίτλο Αποχρώσεις από τα βάθη, η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου μας προσκαλεί σε μία καταβύθιση σε ζωγραφικά τοπία υψηλής αισθητικής ποιότητας, καθώς συνθέτει ευρηματικά, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες διαστάσεις, χρωματικές συγχορδίες έντονης εικαστικότητας. Εμμένοντας στη μη παραστατική τέχνη και έχοντας εξελίξει ακόμη περισσότερο το προσωπικό της ύφος, φιλοτεχνεί απευθείας με χρώμα – χωρίς προσχέδιο – κομμάτια καθαρών κολορίστικων αξιών, αποδίδοντας ζωγραφική καθαυτή, αυτοαναφορική.

Piece from the deep, 5oiloncanvas25x25cm

Piece from the deep 2 oiloncanvas25x25cm

Η τελική σύνθεση προκύπτει αργά, σχεδόν βασανιστικά, αφού για ορισμένα έργα απαιτούνται ευάριθμα έτη επανεπεξεργασίας τους, καθώς η δημιουργός αναζητά επίμονα και επιτυγχάνει, χωρίς να φείδεται χρόνου και ενέργειας, την επιθυμητή συνθετική λύση και χρωματική απόδοση, που, εκ του αποτελέσματος, μοιάζει σχεδόν νομοτελειακή. Με δεξιοτεχνική χρήση της ελαιογραφίας, οι επάλληλες στρώσεις χρώματος και οι υφές και ματιέρες που δημιουργούν, κάθε φορά συνδυασμένες πρωτότυπα, συγκροτούν μία στέρεη ζωγραφική «οθόνη», που ο θεατής μπορεί να προσεγγίσει αδιαμεσολάβητα.

Piece from the deep, 10oiloncanvas25x25cm

Shadow enveloping light, oiloncanvas, 150x150cm

Χωρίς συγκεκριμένες αναφορές στον εξωτερικό κόσμο, οι Αποχρώσεις της Άννας Μαρίας μπορούν να ιδωθούν ως απόκοσμα, σχεδόν ονειρικά, υπερβατικά «τοπία». Η όποια συσχέτιση με τον φυσικό κόσμο, οδηγεί μάλλον σε υδάτινο περιβάλλον, ως πεδίο εκκίνησης της ζωής, της δημιουργίας. Οι ζωγραφικές δημιουργίες της Παπαδημητρίου καλούν τον θεατή να περιπλανηθεί, εικονικά, σε «αχαρτογράφητα νερά», στο ασυνείδητο, στον κόσμο που υπάρχει πέρα από τις παραδεδεγμένες αισθήσεις μας. Οι νοητικές συνάψεις και οι αισθητηριακές εκλάμψεις που δυνητικά προκαλούν οι Αποχρώσεις της ζωγράφου μας, φτάνουν μέχρι του σημείου της εκστατικής αυτοσυνείδησης.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει κανείς να περιδιαβεί τις Αποχρώσεις από τα βάθη της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου ως εικαστική απόλαυση, αλλά και να τις εγκολπωθεί εκστατικά, ως προσωπικές ερμηνείες του αδιερεύνητου κόσμου μας.

Das Unheimliche oiloncanvas20x20cm        

Piece from the deep, 4oiloncanvas25x25cm  

Centering, 50x50cm

  •  Η έκθεση της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου «Shades from the deep» παρουσιάζεται από τις 26 Απριλίου ως τις 8 Ιουνίου στη γκαλερί Αστρολάβος.

Last modified: 24/04/2024