ΞΕΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1931 – 2020)

Γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο  Είναι ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης
Σπουδές: Σε ηλικία 21 ετών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονική έως το 1961 στην Ανωτάτη Σχολή Σύγχρονης Τέχνης (École Supérieure des Arts Modernes ) και στην Ακαδημία του Μεγάλου Σωμιέρ (Académie de la Grande Chaumière). Κατά την δεκαετία του 1970 υπήρξε καθηγητής των καλών τεχνών στο Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ μετέπειτα πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις διεθνώς.
Από το 1980 και έπειτα αρχίζει να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα σημεία και σύμβολα επί των έργων του, παρμένα από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, ελληνικό και φοινικικό αλφάβητο, αλλά και ιαπωνικούς χαρακτήρες, υποβαλλόμενα από χρωματικές ποικιλίες. Το 1986 έγινε μέλος του Τάγματος των Ταγμάτων και των Τεχνών (Ordre des Arts et des Lettres) στη Γαλλία, και το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο Ντελμά (Prix Delmas) από το Institut de Γαλλία.
Έχει ασκήσει κριτική στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και των επιπτώσεων της, καθώς και εκφράσει προβληματισμούς για την υπερπληθώρα των διαθέσιμων πληροφοριών στον σύγχρονο κόσμο, ενώ μέσω του έργου του επιδιώκει την παρουσίαση μιας οικουμενικής εκφραστικής δημιουργίας αναζητώντας την καλλιτεχνική υπέρβαση.
Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2020.

Last modified: 06/06/2020