Μικρές Γεωγραφίες του Καλού με την Ίριδα Κρητικού

 «Η Ωραία Κοιμωμένη και άλλα αληθινά αστικά παραμύθια…»

 

Συνεχίζοντας για μια ακόμη χρονιά τον κύκλο διαλέξεων στο ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, η ιστορικό τέχνης & ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού παρουσιάζει φέτος τις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Στην πρώτη συνάντηση συνομιλεί με το δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο για τη λανθάνουσα ομορφιά της πόλης.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων κύκλων διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» & «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη που ασχολήθηκαν με το γεωγραφικό τοπόσημο του δημιουργού ως άξονα αναφοράς στο έργο του  και στη συνέχεια με το εργαστήριο ως τόπο κατοικίας και έμπνευσης, περιλαμβάνοντας διεισδυτικές «επισκέψεις» στους χώρους εργασίας προσφιλών δημιουργών και εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου, συνεχίσαμε την περασμένη χρονιά με τις «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου και του Εγκλεισμού». Θέτοντας σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους, το γεγονός του εγκλεισμού που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά τους. Πραγματοποιώντας από κοινού ένα συναρπαστικό ταξίδι, συνομιλώντας μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε τη δημιουργία ή τις επιλογές τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια.

Γεωγραφίες του Καλού, Κυπριάδου

Τη χρονιά αυτή, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις τους, συνομιλούμε μαζί τους μπροστά στο κοινό για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε θετικό πρόσημο και έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της ανασύστασης και δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού τους βλέμματος που εντέλει αφορά στο κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων, τόπων, τοπίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε πράξη και έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Δημόσιοι χώροι, κτήρια και βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, μικρά μουσεία, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.

Γεωγραφίες του Καλού, Δράμα

Στην πρώτη συνάντηση του πέμπτου κύκλου των Μικρών Γεωγραφιών, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 18.00, καλεσμένος για δεύτερη φορά στη διάρκεια αυτής της πενταετίας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος. Περιδιαβαίνοντας ανάμεσα σε αστικούς ερειπιώνες, συλλέγοντας εύθραυστα τεκμήρια ζωής και ψιθύρους αλλοτινού χωροχρόνου, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της αστικής περιπλάνησης, την πολυτιμότητα της αναζήτησης και διάσωσης του εύθραυστου ίχνους του αστικού βίου, την τρυφερή προσωπική ερμηνεία των αυτοσχέδιων ανέκδοτων ιστοριών εκείνων που ποτέ δεν γνωρίσαμε.

Με αφορμή τη συνάντηση ο Νίκος Βατόπουλος σημειώνει: «Η αστική αρχαιολογία, την οποία υπηρετώ με τους δικούς μου κώδικες και τις δικές μου ιεραρχήσεις, με έχει προοδευτικά οδηγήσει στην εξόρυξη της αφανούς πόλης. Είναι μια εξελικτική διαδικασία όχι τόσο στον χρόνο όσο στην ίδια την ιδέα του τόπου, που όσο ανασκάπτεται τόσο αποκτά τα άχρονα χαρακτηριστικά του.
Οι περιπλανήσεις και οι φωτογραφικές τεκμηριώσεις στην πόλη είναι μοναχικοί μαίανδροι σε ένα ρευστό και κρυπτικό χάρτη.

Γεωγραφίες του Καλού, Πύργος οδού Θήρας

Η Αθήνα, εν προκειμένω, αλλά και κάθε πόλη, διαθέτει τα δικά της ορυχεία μνήμης. Αυτά τα συναντώ ως επί το πλείστον στις παλιές συνοικίες από του Ψυρρή ως τον Κολωνό και από το Θησείο ως τον Σταθμό Λαρίσης. Εκεί, η αφανής πόλη με όλα τα ίχνη και τα σπαράγματά της κείται ως κτερίσματα ενός αστικού παρελθόντος, παραδόξως παρόντος και εσαεί ζείδωρου.
Η συνάντησή μου με την Ίριδα Κρητικού στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ξετυλίγει αυτή την αδιόρατη κορδέλα μνήμης που τυλίγει την πόλη, αλλά που, επί της ουσίας, μετατρέπεται σε ένα τρόπο για να μιλήσει κανείς για την ψευδαισθητική πραγματικότητα, με όλη εκείνη τη δύναμη της κρυμμένης αλήθειας».

Η διαδικασία της επεξεργασίας των ταπεινών μα πολύτιμων αυτών τρόπαιων, λειτουργώντας ως ένα πυκνό εργαστήριο περισυλλογής και δημιουργικής επανασύστασης, αποκαλύπτεται με τρόπο οξυδερκή και συναρπαστικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης και του πολύτιμου εποπτικού υλικού».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18.00-20.00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.
Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η  παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

— Επόμενη συνάντηση του κύκλου: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου με ομιλητή τον Πρόεδρο των «Ανθέων της Πέτρας», καθηγητή Γιάννη Τσιαούση

Event Information
Ημερομηνίες διαλέξεων:
Παρασκευή 13, 20, 27 Ιανουαρίου και 3 και10 Φεβρουαρίου
Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ώρα: 18.00 – 20.00

Πληροφορίες: 210 3611206, www.thf.gr
ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα

Last modified: 25/01/2023