Με ποια κριτήρια εκθέτει ο Ηλίας Κοντοζαμάνης στο Βυζαντινό Μουσείο;

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Μόλις είδα το δελτίο τύπου σε γνωστό ιντερνετικό περιοδικό για την έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη στο Βυζαντινό Μουσείο έφριξα.
Ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου έπεσαν στα χέρια του, «κατακρεουργήθηκαν» και παρουσιάζονται σε έκθεση σε ένα από τα καλύτερα μουσεία της Ελλάδας. Μάλιστα, στα εγκαίνια – όπως διαβάζω – επρόκειτο να μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!
Με ποια κριτήρια εκθέτει ο Ηλίας Κοντοζαμάνης στο Βυζαντινό Μουσείο; Η ερώτηση απευθύνεται στη διεύθυνση του μουσείου, φυσικά. Έτσι χτίζουμε εικαστική παιδεία, όσο πραγματικοί καλλιτέχνες κοπιάζουν και βγάζουν μικρά αριστουργήματα τα οποία, πολλές φορές, δεν εκτίθενται ποτέ; Πως θα μάθουμε να εκτιμάμε το πραγματικό εικαστικό αποτέλεσμα όταν σε σημαντικά μας μουσεία βλέπουμε τέτοια εκτρώματα; Ο διευθυντής του μουσείου τί είδους παιδεία έχει; Έχει σπουδάσει ιστορία τέχνης, μουσειολογία ή φιλοσοφία-αισθητική; Αν ναι, πέρασε και δεν ακούμπησε! Η ζωγραφική με το πόδι και το στόμα είναι πολύ καλύτερη και έχει και έναν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης.


Ούτε ναΐφ μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτήν τη «ζωγραφική». Κακοσχεδιασμένα χέρια και πρόσωπα ή, μάλλον, εντελώς ασχεδίαστα, παντελής άγνοια όσον αφορά στη χρήση του χρώματος και των υλικών, φρικτή αντιγραφή πορτρέτων Φαγιούμ, που και ξεπατικωμένα με ρυζόχαρτο θα ήταν χίλιες φορές καλύτερα! Ακόμα και ένας ερασιτέχνης τις περισσότερες φορές έχει επίγνωση του γεγονότος ότι δεν είναι καλλιτέχνης. Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης δεν είναι σίγουρα καλλιτέχνης, ούτε καν ερασιτέχνης και όμως το Βυζαντινό Μουσείο δέχτηκε να εκθέσει στους χώρους του 62 “έργα” του σε λάδι και τέμπερα τα οποία ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΙ!
Πραγματικό σκάνδαλο στο χώρο της τέχνης! Ειδικά για όλους εμάς που διοργανώνουμε με κόπο τόσα χρόνια εικαστικές εκθέσεις με καλλιτέχνες που αγωνίζονται μέρα με τη μέρα να παράξουν ποιοτικό έργο. Το καλλιτεχνικό ρουσφέτι και οι δημόσιες σχέσεις πέταξαν στα σκουπίδια την μουσειολογική έρευνα και πρακτική.
Η γνώμη μου είναι ότι, μετά από αυτό, ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου πρέπει να παραιτηθεί! Αλλιώς εγώ θα σκίσω τα πτυχία μου!

Last modified: 17/12/2017