Μαρία Διακοδημητρίου – Τα ερείπια μιας κλασσικής εποχής στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Διακοδημητρίου  «Remake», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης – Αρχαιολόγου Ίριδας Κρητικού.
Η καλλιτέχνης δημιουργεί μέσα στα έργα της έναν κόσμο ουτοπικό, επηρεασμένη από μνήμες   που την έχουν εμπνεύσει, προσαρμοσμένες σε εικόνες του σήμερα. Θα έλεγε κανείς ότι η Μαρία Διακοδημητρίου στήνει ένα φαντασμαγορικό θεατρικό σκηνικό, με έντονες χρωματικές πινελιές πάνω σε ένα κατά κύριο λόγο ασπρόμαυρο φόντο.

Από Ηρώδου Αττικού στο Σύνταγμα. 50×70 cm, μεικτή τεxνική, τρισδιάστατη πολυεπίπεδη σύνθεση

Τα ερείπια μιας κλασσικής εποχής ενσωματώνονται στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο συνθέτοντας τη μοναδικότητα των πόλεων αυτών και καθορίζοντας την ταυτότητα της καλλιτέχνιδος. Ο θεατής πραγματοποιώντας έναν «περίπατο» σε αυτά τα άγνωστα αστικά τοπία έρχεται αντιμέτωπος με καλά συγκαλυμμένες ανθρώπινες ιστορίες που σκοπό έχουν να σε παρασύρουν ανάμεσα στο ονειρικό και το ρεαλιστικό.

Σκιά. 50×50 cm, μεικτή τεxνική, τρισδιάστατη πολυεπίπεδη σύνθεση

Ρεφρέν. 70×100 cm, μεικτή τεxνική, τρισδιάστατη πολυεπίπεδη σύνθεση

Τέλος παρατηρώντας κανείς τα έργα της έκθεσης θα δει ότι κρύβουν την επιτηδευμένη δημιουργία ενός αινίγματος, η λύση του οποίου βρίσκεται στην ελεύθερη βούληση του καθενός κρίνοντας με βάση τις προσωπικές του μνήμες και εμπειρίες.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού αναφέρει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Επικαλούμενη μεθοδικά τις δύο έννοιες remake και reimagining, ενεργοποιώντας συνθετικά κάθε διαφορετική πτυχή της ακαδημαϊκής διδαχής και της εμπειρικής όσμωσης, επιστρατεύοντας κάθε εσοχή της αστείρευτα γόνιμης φαντασίας της, η Μαρία Διακοδημητρίου κατασκευάζει εξαρχής ένα πυκνό σύμπαν όπου η πρωτογενής γνώση και η αρχετυπική εικόνα χρησιμοποιούνται ως κοίτασμα και δεξαμενή, ως λαβύρινθος και καθρέφτης του νου με μεθόδους διαδραστικές και ταυτόχρονες» και συνεχίζει «Η χρήση των πολυμέσων διατρέχει και συνενώνει το ευκίνητο καλειδοσκόπιο αυτών των εικόνων, συμπράττει στο συναρπαστικό ξεδίπλωμα της εικονικής αφήγησης, ορίζει το υπερρεαλιστικό αποτέλεσμα της ετερόχρονης και ετερότοπης σύνθεσης».

Κυψέλη. 70×50 cm, μεικτή τεxνική, τρισδιάστατη πολυεπίπεδη σύνθεση

Event Information
Τεχνοχώρος – Αίθουσα Τέχνης, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, 17.00
Διάρκεια Έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2024
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά με τηλεφωνικό ραντεβού
Πληροφορίες: Τηλ. 211 182 38 18, www.technohoros.org

Last modified: 05/03/2024