Μάρα Τσαφαντάκη

Μάρα Τσαφαντάκη – Βήματα Απελευθέρωσης

Η Gallery Art Prisma παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Μάρας Τσαφαντάκη, απόφοιτης της Α.Σ.Κ.Τ. και με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης.
Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφέρει για την εικαστικό Μάρα Τσαφαντάκη «Κάνει εικόνες γεμάτες χρωματικούς χυμούς αλλά και έναν πολύ ιδιαίτερο, πολύ κομψό μινιμαλισμό με πολλές προσωπικές αναφορές συνδυάζοντας το σχέδιο με την ελεύθερη, αδιαμεσολάβητη χρωματικότητα. Αλλά συγχρόνως και μίαν έρευνα πάνω στα υλικά, τις υφές, τις ποιότητες, τους τόνους, τις σχέσεις έτσι ώστε η λεπτομέρεια της φόρμας να γίνεται συχνά πρωταγωνιστής. Σαν μια μικρή ιστορία μέσα σε μία μεγαλύτερη». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «τα έργα της Μάρας συνδυάζουν παιδικότητα και αυθεντικότητα, χαρά της ζωής αλλά και αδιόρατη θλίψη, την φυσική συνεπαγωγή κάθε μικρής ευτυχίας που δικαιούμαστε οι άνθρωποι. Συνδυασμός που νομίζω ότι είναι τελικά πολύ δύσκολος». Μάρα Τσαφαντάκη
Ενώ η ιστορικός τέχνης και θεωρίας του πολιτισμού Αθηνά Σχοινά αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης «Στα έργα της συνδυάζει το σχέδιο με την ζωγραφική και την γλυπτική, προσθέτοντας όπου της είναι απαραίτητο, ανάγλυφα objets trouvés (μικρά και περιθωριοποιημένα αντικείμενα, που τους δίνει την δυνατότητα να ζήσουν σε δεύτερη χρήση), μαζί με κέντημα, κεραμικά στοιχεία, κλωστές, καρφίτσες, ακρυλικά και παστέλ χρώματα, αλλά και ό,τι άλλο ενεργοποιεί και δίνει ρυθμό και τόνο, τόσο στην εικαστική χειρονομία της, όσο και στην ακατάβλητη φαντασία της». «Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το δικό της Πάνθεον,- που θέλει να αγκαλιάσει όλον τον κόσμο,-  κι οι σχέσεις της αναφορικά με όλα τα πρότυπα της ιστορίας και της τέχνης  που αγάπησε και της παραστέκουν ακόμη, σαν φωτεινοί σηματοδότες, στην ζωή της».
Η ατομική έκθεση της Μάρας Τσαφαντάκη «βήματα απελευθέρωσης» μας βάζει στο δικό της κόσμο, γεμάτο χαρά, χιούμορ, παιδικότητα αλλά και μια θλίψη για το μέλλον αυτού του κόσμου.

Event Information

Gallery ArtΠρίσμα,
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 18537
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, 1900
Διάρκεια Έκθεσης:  28 Δεκεμβρίου – 27 Ιανουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 10.30 – 15.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 15.00 και 18.00 – 21.00 Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Τηλ. 210-4296790/079 e-mail: artprisma@hotmail.com

Last modified: 04/01/2024