ΛΑΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Πολύπλευρος άνθρωπος και καλλιτέχνης, έχει αφοσιωθεί στην τέχνη τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια. Με ξεχωριστή πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας καινοτόμων εντύπων, επιλέγει τον δρόμο της ζωγραφικής όπου αναπτύσσει μια ιδιότυπη εικαστική γλώσσα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τη σπουδή των έργων μεγάλων καλλιτεχνών σε μουσεία και ζώντας κοντά σε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης. Ανθρωποκεντρικός, με ποιητικό σουρεαλισμό εικονοποιεί έναν πρωτότυπο, φανταστικό κόσμο.
Ο Λάλας με το εικαστικό του έργο, όπου πολλές φορές ενσωματώνει τον γραπτό λόγο, αφηγείται εσωτερικές καταστάσεις και τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τη γραμμή να κυριαρχεί, δημιουργεί πλακάτες επιφάνειες χρώματος σε μαύρα περιγράμματα, γκροτέσκες φιγούρες, κυματιστές κινήσεις, χρωματικές εντάσεις, άλλοτε στα ιδιαίτερα γλυπτά του, σε τραπεζομάντηλα εστιατορίου, σε πόρτες, τοίχους και κάθε χρηστικό αντικείμενο. Φαντασία, πάθος, πληθωρικότητα, ειρωνεία και χιούμορ διαπνέουν τις μοναδικές συνθέσεις του. Η γνησιότητα της έκφρασης είναι σημαντική για τη λειτουργία της τέχνης για εκείνον, καθώς: «Τα πράγματα όταν τα κάνεις από ψυχής και με πάθος, μεταμορφώνονται σε πολιτισμό».
Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 19.. και σήμερα ζει μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Μαϊάμι. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, έχοντας στο ενεργητικό του τρεισήμιση χιλιάδες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και τη δημιουργία τριαντατριών πρωτότυπων επιτυχημένων περιοδικών. Το 2003 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημοσιογραφική του προσφορά. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η τέχνη μετασχηματίζει το τίποτα σε κάτι, τον χρόνο σε αιωνιότητα και τον άνθρωπο πάνω στη γη σε πουλί με φτερά στον ουρανό».
Ατομικές εκθέσεις
2003 Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, Αθηναΐς, Αθήνα. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα
2005 Γκαλερί ΟΜΙΚΡΟΝ, Λευκωσία. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα
2010 Μουσείο Διαχρονικής Τέχνης Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς, Αθήνα. Οργάνωση «Ο Φιλελεύθερος – Μουσείο Πιερίδη» Ο κόσμος μου
2013 Gallery Opera, Παρίσι
2013 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Lala’s choices
2013 Nest Gallery, Γενεύη. Thanasis Lalas Un monde enigmatique
2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Γιορτή χρωμάτων
2014 Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα. Table Art
2015 Alpha C.K Art Gallery, Λευκωσία. Ένα νησί σε μια θάλασσα χρωμάτων
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα video art
2015 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι
2016 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι
2016 Ι-D Κολωνάκι, «Η ολιστική παρουσίαση του εικαστικού Θανάση Λάλα»
2016 Μουσείο Θεοχαράκη, παρουσίαση Βιβλίου «Το ζόρικο Κύτταρο» και η ολιστική δουλειά του Θανάση Λάλα
2017  Εικαστικός Κύκλος Sianti, Αθήνα, “Heard”
2017 Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery “pop art by Lalas”
2018 Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery “HE(ART)”
2022 «When A Tile Becomes A Door», Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, Αθήνα

Ομαδικές εκθέσεις
Πάτρα
Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα
2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art-fleur-t
2015 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art Bazaar
Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές
Εθνική Πινακοθήκη
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Συλλογή Δάκη Ιωάννου
Συλλογή Δημήτρη Κοπελούζου
Συλλογή Theo Roussis
Συνεργασία με την David Benrimon Fine Art, Miami

Last modified: 17/02/2022