Θέκλα Παπαδοπούλου: Τίποτα και κανένας δεν πρέπει να περιορίζει τον καλλιτέχνη

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

ΘΕΚΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  Η εικαστικός Θέκλα Παπαδοπούλου είναι μεταξύ των είκοσι καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που έχουν επιλεχθεί να εκθέσουν έργα τους στη φημισμένη Caelum Gallery, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η επιλογή έγινε μετά από διαγωνισμό (juried competition), από πάνελ κριτών καταξιωμένων στο διεθνή χώρο των τεχνών στο πλαίσιο του πρότζεκ Art Takes Manhattan. Η έκθεση με τίτλο «Extended Consciousness» φιλοξενείται στην Caelum Gallery από τις 3 μέχρι τις 6 Μαρτίου. Η Κύπρια ζωγράφος θα εκθέσει τρεις πίνακες από την σειρά «After effect».

 Πως ένιωσες με αυτή σου τη διάκριση και γιατί;  
Μου έδωσε μεγάλη χαρά και προσωπική ικανοποίηση καθώς και κίνητρο  για περισσότερη δουλειά. Πιστεύω ότι κάθε διάκριση  δίνει στον καλλιτέχνη περισσότερη ώθηση και ενέργεια για δημιουργία. Επίσης δείχνει ότι ο κόσμος της τέχνης δεν είναι μόνο κυκλώματα και διασυνδέσεις. Κατάγομαι από μία μικρή πόλη ενός μικρού νησιού και όμως τα κατάφερα. Τίποτα και κανένας δεν πρέπει να περιορίζει τον καλλιτέχνη.

ΘΕΚΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Από που έχεις εμπνευστεί  τα έργα που εκτίθενται στη γκαλερί στο Μανχάτταν; 
Χρησιμοποιώ το ίδιο το τοπίο  ως αφετηρία. Εμπνέομαι από το μυστήριο που περιβάλλει το φυσικό τοπίο αλλά και από ατμόσφαιρες, από φανταστικά τοπία και από στιγμές, μνήμες, υφές η ακόμα και μυρωδιές που συνδέονται άμεσα με τις εμπειρίες  μου.

Μίλησέ μας λίγο για την τεχνική σου
Οι πίνακές μου χαρακτηρίζονται για την πλούσια υφή τους. Βασίζονται σε ποικίλες τεχνικές στις οποίες χρησιμοποιώ διάφορα υλικά όπως η άμμος, το βιτρό η λαδομπογιά, το ακρυλικό, το βερνίκι, κολλάζ και άλλα τυχαία υλικά.

 Γιατί επέλεξες την αφαιρετική προσέγγιση σαν τρόπο έκφρασής σου;
Πρωταρχικός λόγος είναι ότι μου αρέσει ο αυθορμητισμός. Στην ουσία εξωτερικεύω μια «εσωτερική ένταση» και μετά είναι η επικοινωνία μεταξύ θεατή και ζωγράφου.  Βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο θεατής  συνήθως δεν βλέπει αλλά και νιώθει,  ανάλογα με τις εμπειρίες και τις μνήμες του, ορίζει το δικό του νόημα που συνήθως είναι διαφορετικό από το δικό μου. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, τα έργα μου είναι ανοιχτά σε ερμηνείες.

ΘΕΚΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΚΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ετοιμάζεις κάποια ατομική έκθεση αυτόν τον καιρό;
Ναι, ετοιμάζω τη δεύτερη ατομική μου έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Γκαλερί Αποκάλυψη στις 8 Απριλίου. Η έκθεση θα έχει τίτλο Fragments/Θραύσματα και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου 2016.

 Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη ζωγραφική;
Η συμβουλή μου είναι, απλά αν το αγαπούν να το ακολουθήσουν. Πιστεύω ότι αν το αγαπάς πραγματικά θα πετύχεις, πιστεύω ότι τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι για τους εαυτούς μας με σκληρή δουλειά, επιμονή και αγάπη.

ΘΕΚΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 02/03/2016