Η Μεσόγειος μέσα από δύο εκθέσεις

It is a short space that suggests infinity
Jean Grenier

Στη Gramma Epsilon Gallery το πρότζεκτ «Mediterranean Disturbances» το οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστές εκθέσεις που διερευνούν την έννοια της Μεσογείου, όχι μόνο ως φυσικό τόπο ανάμεσα σε εδάφη και αιώνιο λίκνο πολιτισμών, αλλά και ως νοητικό χώρο, μεταφορά και απεικόνιση του μέλλοντος που σήμερα φαντάζει αβέβαιο και γεμάτο πολλαπλά και πιεστικά προβλήματα.

Greta Schödl, Untitled, 1992, acrylics and gold leaf on handmade paper, Photo credit Studio Boys

Στο ισόγειο της γκαλερί παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση «The Lost and Found Goddesses», σε επιμέλεια του Paolo Cortese και της Rosanna Ruscio, η οποία παρουσιάστηκε στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της 4ης έκδοσης της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Καθεδρικού Ναού της APS Mdina. Η έκθεση συγκεντρώνει το έργο 10 εμβληματικών Ιταλίδων καλλιτεχνών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήδη ενεργές από τη δεκαετία του 1970 κατά την οποία το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αποτελούσε ακόμα ζήτημα επιστημονικής φαντασίας.

Elisabetta Gut, Hymn to the sea, 1984, collage on paper, Photo credit Carl Bleu

Τα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν δουλειές της fiber art, βιβλία έργα τέχνης, οπτική ποίηση, επιτόπιες παρεμβάσεις, και προσφέρουν πρωτότυπες οπτικές γύρω από το θέμα της Μεσογείου. Εκκινώντας από μια έρευνα στο παρελθόν και αναλύοντας το παρόν που προβάλλει τη σκιά του στο μέλλον, αυτά τα έργα προκαλούν προβληματισμούς και παρέχουν ένα σημαντικό κλειδί για την κατανόηση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα τα τελευταία πενήντα χρόνια και την επιρροή που είχε σε γενιές καλλιτεχνών.

Astra Papachristodoulou, For the mermaids, 2023

«On the Sea of my Tttttongue» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο. Εδώ η επιμελήτρια Κατερίνα Στάμου προσκαλεί 10 νεότερες Ελληνίδες εικαστικούς των οποίων η πρακτική εμπλέκεται σε μια διαφορετική και αμφίδρομη σχέση με τη θάλασσα, οπτικοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο νέες συναισθηματικές, υλικές και πολιτισμικές χειρονομίες.
Η προστιθέμενη αξία του πρότζεκτ, με το οποίο η γκαλερί Gramma_Epsilon εκθέτει για πρώτη φορά νέες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, έγκειται στη δυνατότητα αντίληψης διαφορών, αλλά και σημείων επαφής, προτάσεων και κρίσιμων ερωτημάτων που μας προτείνει αυτός ο «στενός χώρος». Η σύνδεση και η δράση ως γέφυρα αντιπροσωπεύουν ένα από τα βασικά σημεία της αποστολής της Gramma_Epsilon και αυτές οι δύο εκθέσεις που συνδέουν Ιταλίδες και Ελληνίδες εικαστικούς αποτελούν τον καίριο καρπό της.

Irene Ragusini, Fanthom of Tethys, 2020

The Lost and Found Goddesses επιμέλεια Paolo Cortese και Rosanna Ruscio
Συμμετέχουν: Mirella Bentivoglio, Francesca Cataldi, Chiara Diamantini, Anna Esposito, Elisabetta Gut, Gisella Meo, Patrizia Molinari, Greta Schödl, Maria Jole Serreli, Franca Sonnino

On the Sea of my Tttttongue, επιμέλεια Κατερίνα Στάμου
Συμμετέχουν: Μαίρη Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βρατσάνου (αρχική εικόνα), Μαριάννα Καραβά, Αθηνά Κουμπαρούλη, Ελίνα Νιάρχου, Μαρία Οικονομοπούλου, Άστρα Παπαχριστοδούλου, Irene Ragusini, Ηλέκτρα Σταμπούλου, Ειρήνη Τηνιακού

Event Information
Gramma Epsilon Gallery, Αγάθωνος 6, Αθήνα 10551
Εγκαίνια: Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 18.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11.00 – 19.00
Πληροφορίες: Τηλ. 210 3231867

 

Last modified: 08/02/2024