Η γοητεία της ψευδαίσθησης

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

Το έργο του γλύπτη Alex Chinneck συνδυάζει τέχνη, αρχιτεκτονική, θέατρο και μηχανική. Ο Βρετανός καλλιτέχνης φιλοδοξεί να δημιουργεί μνημειακές εγκαταστάσεις που να προκαλούν ισχυρό αντίκτυπο και να «ζωντανεύουν» τα σημεία που επιλέγει να δημιουργεί.
Ο Alex Chinneck είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Τέχνης του Chelsea και επίτροπος της Βασιλικής Βρετανικής Εταιρείας Γλυπτών. Οι εγκαταστάσεις του έχουν παρουσιαστεί εκτενώς από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και προσελκύουν εκατομμύρια  επισκέπτες.
Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για τις σουρεαλιστικές επιλογές του που συχνά καταλύουν τα όρια μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής. Έργα του Chinneck  υπάρχουν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα από τα οποία είναι σε δημόσιους χώρους.
Μεταξύ άλλων δικό του έργο είναι το τεράστιο σχίσμα σε ένα κτίριο του Λονδίνου (πρώτη μόνιμη εγκατάσταση του γλύπτη), το μεταμορφωμένο σπίτι που η πρόσοψή του ολισθαίνει, ένα προς κατεδάφιση κτίριο που μετατράπηκε σε ρετρό πουκάμισο.
Στο Λονδίνο επίσης συναντάμε ένα ανάποδο κτίριο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα σε ένα τεράστιο παγάκι (ήταν τοποθετημένο στο Kings Cross τα Χριστούγεννα του 2016), το παρκαρισμένο αυτοκίνητο ανάποδα σε ένα «κύμα» ασφάλτου, ο ανάποδος πυλώνας και άλλα.
Ένα από τα τελευταία του έργα είναι ένα ρολόι αντίκα που το δένει κόμπο. «Βλέπω τη γλυπτική ως τη φυσική ερμηνεία του υλικού κόσμου γύρω μας και με το να εισάγω φανταστικές αφηγήσεις σε γνωστά σενάρια, προσπαθώ να καταστήσω τις καθημερινές καταστάσεις τόσο ασυνήθιστες μπορούν να γίνουν» δηλώνει ο καλλιτέχνης. «Επιλέγω να το κάνω αυτό μέσα από ψευδαισθήσεις γιατί νομίζω ότι υπάρχει κάτι τόσο αισιόδοξο και γοητευτικό όταν αψηφήσουμε τα όρια της δυνατότητας».

 

Last modified: 10/01/2019