Ζervos Maria

H εικαστικός και ποιήτρια από την Αθήνα, Maria Zervos (www.maria-zervos.com), ζει και εργάζεται στη Βοστόνη, το Άμστερνταμ και την Αθήνα, όπου εκπροσωπείται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.
Σπουδές: Το 2000 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήναs. Πήρε πτυχίο (BFA) από την Ακαδημία Gerrit Rietveld τoυ Άμστερνταμ (2003), ενώ ολοκλήρωσε μεταπτυχιακέs σπουδές (MFA) στο Sandberg Institute του Άμστερνταμ (2005).
Από το 2015 διδάσκει μαθήματα στο τμήμα Visual & Media Arts του Emerson College στη Βοστόνη. Το εικαστικό της έργο ερευνά τον συγκερασμό μεταξύ ποίησης και εικόνας μέσω της κινηματογραφικής/βίντεο γλώσσας και την αντιπαράθεση μεταξύ φύσης και πολιτισμού, μυθοπλασίας και ντοκουμέντου, διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο για πολιτικοκοινωνική κριτική.
Το 2012 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και του Mondriaan Fund για έρευνα και την επόμενη χρονιά δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Το 2017, η Maria Zervos θα συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση, στο διεθνές πρόγραμμα (residency) της Νέας Υόρκης The International Studio & Curatorial Program (ISCP), για έρευνα με άξονα την καλλιτεχνική της πρακτική.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως: Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο, Πολιτιστικό Κέντρο Ωνάση, 2016, Νέα Υόρκη, The Word Exchange (περφόρμανς), Modern Theater, 2015, Βοστόνη, Arte Laguna, Αρσενάλε, 2014, Βενετία, Περί Νομάδων, Arts @ Garden 29, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, 2013, Βοστόνη, Εικαστικοί Διάλογοι, Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2012, Αθήνα, Πολυγλωσσία, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2011, Αθήνα, Αιδώ/Εδώ, 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Πεδίο Δράσης Κόδρα,2013, Θεσσαλονίκη, The Herd Remorse, Lesley Heller Workspace, 2012, Νέα Υόρκη, Bon Voyage, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, 2010, Αθήνα, Προσωπικό-Πολιτικό, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης) 2009, Θεσσαλονίκη, Belief Unlimited, PLATFORM 3, 2009, Μόναχο και Point of Departure, Franoise Heitsch Gallery, 2009, Mόναχο.
Πολλά από τα έργα της ανήκουν σε συλλογές έργων τέχνης όπως του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Δ. Δασκαλόπουλου, Λ. Μπέλτσιου και Déiska.

Φωτογραφία: Mark Romisch   

Last modified: 22/05/2017