ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

 

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς το 1957.

Σπουδές: Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της σύγχρονης τέχνης και ζωγραφικής στη New School for Social Research (1983-1985) της Ν. Υόρκης, κοντά στους P. Ehrlich και A. David.

Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη Gallery DADA στην Αθήνα, και το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης ART STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική, έχει εργαστεί σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της Performance, Body Art, Happening και Mail ART. Έχει παρουσιάσει ενότητες από τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις σε: Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ρότσεστερ, Θεσσαλονίκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη, Άμστερνταμ, Λευκωσία.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις στη Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σέρατζ, Γκέτεμποργκ, Αμιένη, Ρώμη, Μόσχα, Σαντιάγκο, Μπουένος – Άϊρες, Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, κ.λπ. Έχει εκδώσει επίσης βιβλία, αισθητικά δοκίμια, ποιήματα σε επτά εκδόσεις (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ ), λιθογραφικά έργα (bodygraphics) κλπ.
Έργα του βρίσκονται σε συλλογές έργων τέχνης, όπως και στο Ινστιτούτο Τεχνών της Τράπεζας της Ελλάδας, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, την Πινακοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ΤΕΧΝΗ-Μακεδονική Εταιρία Καλών Τεχνών, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (ACG Art ΣΥΛΛΟΓΗ), στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην Παιανία, στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία , στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, στο ελληνικό και κυπριακό Προξενείο στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης κλπ.
Γράφει ποιήματα από το 1973. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του με τίτλο Ποιήματα ’73–’75 εκδόθηκε στην Αθήνα το 1975 και επανεκδόθηκε με την προσθήκη νέων ποιημάτων το 1976. Ακολούθησε η έκδοση της ποιητικής σύνθεσης Η Τολμηρή επίλυση, Α΄ γραφή το 1977. Το 1978 εκδόθηκε μία σύνοψη ποιητικών αποφθεγμάτων του με τίτλο Γραφήματα ’77. Το 1980 κυκλοφόρησε σε έκδοση τέχνης το ποίημά το « Δωμάτιο«. Μεταξύ φίλων κυκλοφόρησε το 1983 το «Μυθογράφημα  του στη μικρή πόλη της Νότιας Γαλλίας Menerbés. Το 1997 εκδόθηκε η «Ιδεογραφική σμίλη«, με θεωρητικά και κριτικά κείμενά του περί τέχνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 15/10/2020