Ελπιδοφόρος ορίζοντας Ευρωπαίων δημιουργών, στο Μουσείο Φρυσίρα

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης
Głowacka Viola

Głowacka Viola

Είχα την τιμή να με ξεναγήσει ο ίδιος ο Βλάσης Φρυσίρας στην έκθεση «New Horizons in Painting I: The Identities of Others», μία ακόμη πολύ ιδιαίτερη έκθεση – που αποτελεί το πρώτο μέρος της ομώνυμης τριλογίας εκθέσεων – που γίνεται στο μοναδικό Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής στην Ελλάδα το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί δεκαεπτά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και τέσσερις Έλληνες. Είναι εντυπωσιακό πως ο γνωστός συλλέκτης και διευθυντής του μουσείου, με τη μουσειακή του μόρφωση και το έμφυτο ένστικτο, είχε επιλέξει για τη συλλογή του σύγχρονους ευρωπαίους καλλιτέχνες των οποίων το ταλέντο αναγνωρίστηκε αργότερα, με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα τη χαρά να τους θαυμάζουμε στο χώρο του μουσείου.

ΗΡΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΒΛΑΣΗΣ ΦΡΥΣΙΡΑΣ

ΗΡΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – ΒΛΑΣΗΣ ΦΡΥΣΙΡΑΣ

Το πρώτο που παρατηρούμε στην έκθεση New Horizons in Painting I: The Identities of Others είναι ο διάλογος που αναπτύσσεται μεταξύ των εικαστικών έργων που έχουν για θέμα τους την ανθρώπινη μορφή.
Ο Γιάννης Ζιώγας -με τις χαρακτηριστικές του «ψηφίδες»- συνομιλεί με τον Άγγλο Stephen Chambers, οι παραμορφωμένες φιγούρες του Κινέζου Ji Li -που αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως ερωτικό αντικείμενο- έρχονται σε διάλογο με τη ζωγραφική της Πολωνής Viola Głowacka η οποία επιλέγει να ζωγραφίζει τα μάτια των γυναικών της με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν απρόσωπες και χωρίς ψυχή, και τα πορτρέτα της Ágnes Verebics -με τη ρεαλιστική τους απόδοση συναγωνίζονται σε δεξιοτεχνία τα έργα της Ρουμάνας Teodora Axente.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Τεχνικά άψογη είναι και η Πολωνή Ewa Szczekan που στα θέματά της διαπραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, ενώ ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον έχουν τα συμπλέγματα σε λευκό φόντο της νεότερης ηλικιακά Ισμήνης Τελιγιορίδου η οποία επιλέγει να μεταφέρει στον καμβά της συνθέσεις παρμένες από όλο το χωράφι της ιστορίας της ζωγραφικής με μία εντελώς σύγχρονη γραφή.
Χρησιμοποιώντας μόνο μαύρο και άσπρο χρώμα, ο Marcin Maciejowski από την Κρακοβία, αφηγείται μικρές ιστορίες με διάθεση ρομαντική και δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη επαφή όσο ο Brann Renaud, με το χιούμορ του και με διάθεση υπερρεαλιστική, σχολιάζει την πραγματικότητα.

Renaud  Brann

Renaud Brann

Εντυπωσιακά είναι και τα έργα του Bogumił Książek ο οποίος ενσωματώνει στις ρεαλιστικές του συνθέσεις αφαιρετικές πινελιές, γεωμετρικές φόρμες ή λέξεις και γράμματα. Αποκάλυψη όμως για την έκθεση, κατά τη γνώμη μου, είναι ο Χρίστος Μιχαηλίδης ο οποίος, μπλέκοντας την παραστατική ζωγραφική με μοτίβα γεωμετρικά, δημιουργεί τα δικά του πολύ ιδιαίτερα περιβάλλοντα που -εκτός του ότι μεταφέρουν στο θεατή μία αίσθηση γαλήνης και αρμονίας- αποτελούν και σχόλιο για την ίδια την ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Στο σύνολό της, η έκθεση New Horizons in Painting I: The Identities of Others χαρακτηρίζεται ως μία έκθεση ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αναδεικνύει νέους δημιουργούς προσανατολισμένους στην ανθρωποκεντρική ζωγραφική, μια ζωγραφική που – παρά τον «πόλεμο» που της κήρυξε ο μοντερνισμός – παραμένει στις πρώτες προτιμήσεις των καλλιτεχνών και του κοινού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ

Τα κείμενα του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση υπογράφουν η Έλλη Λεβεντάκη -επιμελήτρια του μουσείου- και ο συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Teodora Axente, Norbert Bisky, Stephen Chambers, Viola Glowacka, Bogumil Ksiazek, Li Ji, Frederique Loutz, Marcin Maciejowski, Florian Merkel, Brann Renaud, Ewa Szczekan, Alexander Tinei, Verebics Agnes, Κωνσταντίνος Βαβυλουσάκης, Γιάννης Ζιώγας, Χρίστος Μιχαηλίδης, Ισμήνη Τελιγιορίδου.

Axente Teodora

Axente Teodora

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΒΥΛΟΥΣΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΒΥΛΟΥΣΑΚΗΣ

 

Last modified: 30/01/2017