Ελένη Ζούμπα

Ελένη Ζούμπα – «Σωμάτων Μετα – Εικόνες»

Η Gallery Art Prisma φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Ζούμπα «σωμάτων μετα – εικόνες».
Η εικαστικός εστιάζει στο ανθρώπινο σώμα, διαρκώς υπαινισσόμενη κίνηση, χρόνος άχρονος. Ελεύθερη προσωπική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής.
Η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο θεατής εύλογα αναρωτιέται αν η ζωγράφος αποκαλύπτει ή αποκρύπτει τα ανθρώπινα σώματα. Αλλά την ίδια δεν τη αφορά αυτό το ερώτημα, την ενδιαφέρει μόνον η προσωπική της εικαστική προσέγγιση ως αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής.
Ελένη Ζούμπα Στους καμβάδες της προβάλλεται μια νέα παραστατική, ύστερα από σχολαστική μελέτη πάνω στις μορφικές αναλύσεις των σωμάτων. Δεν πρόκειται για αναπαραστάσεις ρεαλιστικές ούτε για αποσπασματικές αναφορές μιας εσκεμμένης παραμόρφωσης, αλλά απλά για εικόνες μιας διαφορετικής και σύγχρονης οπτικής. Η Ζούμπα αναδομεί το σώμα ή τα σώματα σύμφωνα με τη δική της αντίληψη και τα αποτυπώνει μορφολογικά σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Όπως είχε γράψει ο ιστορικός τέχνης Giulio Carlo Argan για την περίπτωση του Francis Bacon: «… το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη δυνατότητα αναγνώρισης ή όχι της ανθρώπινης μορφής, αλλά στην αξία που της αποδίδεται… το έσχατο όριο της υποτίμησης, της ηθελημένης υποβάθμισης όχι μόνο της μορφής (figura), αλλά και της ζωγραφικής ως τέχνης της απεικόνισης (figurazione)».Ελένη Ζούμπα
Η απεικονιστική δύναμη των συνθέσεων της εικαστικού έγκειται στην ιδιάζουσα αισθητική τους, αλλά και στον ιδιαίτερο συνδυασμό των καλοσχηματισμένων όγκων, των χρωματικών αναφορών και του προοπτικού βάθους των τρισδιάστατων σχεδίων της.
Η ίδια διευκρινίζει: «Ο χαρακτήρας του έργου μου είναι ανθρωποκεντρικός. Το σώμα αναδεικνύεται ως κυρίαρχο υλικό, το οπτικό πεδίο του θεατή γεμίζει από σώματα που συμπλέκονται, σμιλεύονται εν κινήσει για να μορφοποιήσουν κάτι ‘‘άλλο’’ κοινό. Προτιμώ να δημιουργώ έργα που δεν τοποθετούνται στην απτή πραγματικότητα. Με ενδιαφέρει να αγγίζουν το ασυνείδητο του θεατή, δημιουργώντας ένα κοινό βίωμα».Ελένη Ζούμπα
Η Ζούμπα με σχεδιαστική δεινότητα αποδομεί και επαναδομεί τις σχηματικές σιλουέτες της, τις περιπλέκει με εναλλασσόμενες κινήσεις και τις επαναχαρακτηρίζει με έντονη πλαστικότητα ενώ αναρωτιέται: «Τα σώματα που δημιουργούνται διατηρούν την ολότητά τους; Μπορούν να νοηθούν αποκομμένα-αποσπασμένα από την ανάμνηση αυτού που είχαν δημιουργήσει ή το υποκείμενο επιθυμεί να προσχωρήσει σ’ εκείνο που του έδωσε μορφή και λόγο ύπαρξης;»
Η Ελένη Ζούμπα εκθέτει το δικό της εικαστικό κόσμο με μυστήριο και όπως αναφέρει ο βρετανός ζωγράφος Francis Bacon, «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι πάντα να βαθαίνει το μυστήριο».

Event Information

Gallery ArtΠρίσμα,
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 18537
Εγκαίνια: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 2 – 24 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 10.30 – 15.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 15.00 και 18.00 – 21.00 Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Τηλ. 210-4296790/079 e-mail: artprisma@hotmail.com

Last modified: 02/02/2024