ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, το 1930.

Σπουδές: Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1949-1953) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1954 με υποτροφία του Γαλλικού κράτους πήγε στο Παρίσι, όπου και ζει και εργάζεται μόνιμα πλέον, εκτός του διαστήματος 1955-1958 όπου εργάστηκε στην Αθήνα. Στη γαλλική πρωτεύουσα γνωρίστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Raymond Haynes, o Cesar, o Giacometti, o Calder και o Dubuffet, καθώς και με τον Pierre Restany.

Στο Παρίσι άρχισε να χρησιμοποιεί το ψαλίδι και να κόβει περιοδικά σε λωρίδες, ώσπου μια μέρα, στο μετρό του Παρισιού, ανακάλυψε τις αφίσες. Αυτές αποτέλεσαν κύριο υλικό για την καλλιτεχνική του έκφραση, αφού τις χρησιμοποίησε κόβοντάς της σε ψιλές λωρίδες και σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό το ευτελές υλικό, το χαρτί, έμελλε να γίνει στα χέρια του Παύλου μαγικό ραβδί και να μεταμορφώνει αντικείμενα, δέντρα, πράγματα της καθημερινής ζωής.

Ακολούθησαν πολλές εκθέσεις και καλές κριτικές που τοποθετούσαν τον Παύλο ανάμεσα σε σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής.

Το 1980 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ το 1992 η πόλη του Παρισιού οργάνωσε μια μικρή αναδρομική έκθεση του Παύλου στο παρεκκλήσι της Σορβόννης με τίτλο «30 χρόνια χαρτιού».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποδοσφαιριστές, σταθμός του μετρό Ομόνοια

Ποδοσφαιριστές, σταθμός του μετρό Ομόνοια

 

Last modified: 26/07/2012