ΓΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1948.
Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος με ενδιαφέροντα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, κεραμική, χαρακτική και τη σκηνογραφία, ενω διακρίνεται και στην εικονογράφιση βιβλίων. Στη ζωγραφική του επικρατεί ένα καθαρό προσωπικό σουρεαλιστικό λεξιλόγιο που βασίζεται στον προβληματικό χώρο, το συνδιασμό άσχετων θεμάτων και την ποιητική διάθεση του συνόλου. Στις πιο χαρακτηριστικές του προσπάθειες συνδιάζει με εξαιρετικά πειστικό τρόπο την ευγένεια και το υλικό περιεχόμενο του χρώματος με την ακρίβεια του σχεδίου και τα συχνά κοινά θέματα με τον ακαθόριστο χώρο. Συχνά σε μερικά έργα του παίζουν σημαντικό ρόλο τα συμβολικά στοιχεία.

Το 1967 κάνει τα πρώτα ανεικονικά έργα. Δύο από αυτά προκρίθηκαν μετά από σχετικό διαγωνισμό για την έκθεση της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως.
Το 1969 ιδρύει στη Λειβαδιά την Πειραματική Σκηνή.
Το 1971 φεύγει στην Ευρώπη για να μελετήσει τα μουσεία. Καταλήγει στο Λονδίνο, όπου και εγκαθίσταται. Κάνει τα πρώτα σουρεαλιστικά έργα. Το 1972 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της βιομηχανίας κεραμικών Κεραμεικός και μένει σε αυτή τη θέση έως το 1974.
Το 1977 κάνει ένα έγχρωμο αυτοβιογραφικό φιλμ με τίτλο Yeros by Yeros. Η φωτογραφία του κινεί το ενδιαφέρον και δημιουργεί έργα-φωτοσειρές. Κυκλοφορεί το Photopoem από τις εκδόσεις Fyllo. Παράλληλα τον διασκεδάζει η σύνθεση μουσικής, με παρτιτούρες δικής του εμπνεύσεως, και κατασκευάζει αντικείμενα-γλυπτά.
Στα σκηνικά και στα κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις (ανάμεσά τους για τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη το 1979 και για το «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ το 1989).
Τα έργα του παρουσιάστηκαν σεπερισσότερες από 50 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Biennale και Triennale, εκ των οποίων οι πιο γνωστές είναι της Οξφόρδης (Oxford University), της Ιντιάνα (Πινακοθήκη του Ball State), του Μπόχουμ (Μουσείο Bochum) στη Γερμανία και του Μίσιγκαν (Μουσείο Kelsey) των Η.Π.Α. Συμμετείχε επίσης σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων Μπιενάλε και Τριενάλε στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

www.yeros.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 19/12/2017