ΑΡΝΙΟΣΟΥΟ ΑΘΑΝΑΣΙΑ  

Γεννήθηκε το 1981. Είναι καλλιτέχνης, επιμελήτρια και αρθρογράφος τέχνης. Ζει και εργάζεται στη φινλανδική πόλη Βάντα. Η καλλιτεχνική και επιμελητική της πρακτική επικεντρώνεται στην ομορφιά της ανθρώπινης εμπειρίας, όπως εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία και παρουσίαση προσωπικών ιστοριών.
Στην καλλιτεχνική της πρακτική χρησιμοποιεί ποικιλία μέσων, με τα οποία συνεχώς αφηγείται και επαναφηγείται ιστορίες. Έργα της σε χαρτί δείχνουν την ενίοτε μη ρεαλιστική ομορφιά κάθε μοιρασμένης εμπειρίας, ενώ μέσω της γραπτής προσέγγισης ερευνά το αφήγημα που θέλει να δημιουργήσει για τον εαυτό της και τους άλλους. Οι τοποθεσίες και τα γεγονότα που εκθέτει είναι τόσο πραγματικά όσο και φανταστικά, συνδυάζοντας τις αναμνήσεις με τα όνειρα, την απεικόνιση με την ερμηνεία. Στην τελευταία της δουλειά, ανασύρει νοσταλγικές αναμνήσεις των νεανικών της χρόνων στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του ’90. Οι αναμνήσεις πλέκονται μαζί με εφηβικά συναισθήματα, μουσικές, συγκροτήματα, καθώς και τους δρόμους και τα κλαμπ της πόλης.
Στην επιμελητική της δράση, επικεντρώνεται στη συνεργατική δουλειά και την από κοινού εμπειρία, συλλέγοντας και συνδυάζοντας αντιδράσεις και ερμηνείες σε κοινές αναμνήσεις.
Έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο στον οπτικό πολιτισμό, την επιμέλεια εκθέσεων και τη σύγχρονη τέχνη από το Πανεπιστήμιο Αάλτο της Φινλανδίας, μεταπτυχιακό τίτλο ιστορίας της τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και προπτυχιακό τίτλο στη χαρακτική από το Gray’s School of Art του Αμπερντίν της Σκωτίας.
Η Άρνιοσουο είναι μέλος και – από το Νοέμβριο του 2020 – μέλος διοικητικού συμβουλίου (αντιπρόεδρος) του Συλλόγου Φινλανδών Χαρακτών και τακτική συνεργάτιδα και μέλος του διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Mustekala. Είναι επίσης μέλος της Grafia (φινλανδική ένωση σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας), μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών της Βάντα και μέλος της Φινλανδικής Ένωσης Επιμελητών SKY.

 

 

Last modified: 14/10/2022