ΑΡΑΠΑΚΗ ΞΕΝΙΑ

 Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Νίκαια του Πειραιά.
Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε δύο υποτροφίες στην Κεραμική και απέκτησε τα πτυχία της Ζωγραφικής, της Κεραμικής και των Θεωρητικών Σπουδών. Εκπόνησε Διδακτορικό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 1979 έως το 2005 δίδαξε ως εκπαιδευτικός μαθήματα εικαστικής παιδείας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, ενώ ως σχολικός σύμβουλος ανέπτυξε πολύπλευρο επιμορφωτικό έργο. Από το 2005 έως το 2019 υπηρέτησε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο διδάσκοντας και πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα της Διδακτικής των Εικαστικών Τεχνών.
Είναι συγγραφέας πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και έχει διοργανώσει πρότυπα ακαδημαϊκά συνέδρια στην κεραμική και την χαρακτική.
Tο καλλιτεχνικό της έργο έχει τις ρίζες του στο εργαστήριο του Β. Βλαχόπουλου όπου καλλιέργησε τις αισθητικές της αντιλήψεις και απέκτησε τα πρώτα εικαστικά εργαλεία που καθόρισαν στη συνέχεια σε μεγάλο βαθμό την καλλιτεχνική της ταυτότητα. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είχε δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Π. Τέτση και Δ. Μυταρά. Το εικαστικό της έργο σχετίζεται κυρίως με τη ζωγραφική και χαρακτηρίζεται από αφαιρετικές συνθέσεις, αυστηρή υποκρυπτόμενη δομή που δηλώνει τη στενή σχέση της με το ελεύθερο σχέδιο, καθαρό χρωματικό φάσμα και μικτή τεχνική η οποία προσδίδει όγκο στη σύνθεση. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Last modified: 31/03/2023