Αντώνης Στάβερης – Προσωπικό ημερολόγιο με θραύσματα του αστικού βίου

Τη νέα ατομική έκθεση του Αντώνη Στάβερη «ενδιάμεσα» παρουσιάζει η γκαλερί Σκουφά, από τις 16 Μαΐου σε επιμέλεια Γιώργου Μυλωνά.
Τον τελευταίο χρόνο ο Αντώνης Στάβερης έχει μεταφέρει το εργαστήριό του στον Ταύρο. Εκεί, απλώνεται μπροστά του το γήπεδο ποδοσφαίρου της τοπικής ομάδας του Φωστήρα. Ανάμεσα στα παράθυρα και στην πανοραμική άποψη του γηπέδου, ο ζωγράφος οργανώνει τα επάλληλα επίπεδα του χώρου και της προοπτικής, αντλεί τα μορφολογικά στοιχεία της τέχνης του από την ίδια την παρατήρηση και την οπτική μελέτη της πραγματικότητας που αντικρίζει. Στο βλέμμα του έγινε κι αυτό ένας καμβάς όπου δοκιμάζει το βλέμμα, παλεύει το υλικό του «μέσα και έξω» από το εργαστήριο.Αντώνης Στάβερης - «ενδιάμεσα»
Απόκοσμες απόψεις της βιομηχανικής Αθήνας και πορτρέτα φυτών μέσα στο ατελιέ, σε σπίτια φίλων στο Βερολίνο και το Παρίσι, έξω σε αρχαιολογικούς χώρους, συνθέτουν στην γκαλερί «Σκουφά» ένα είδος προσωπικού ημερολογίου όπου καταγράφονται και συντίθενται θραύσματα του αστικού βίου. Οι εικόνες του Στάβερη είναι τόσο έντονες σαν φωτεινές επιγραφές ώστε μπορείς να χαθείς μέσα τους όπως με τις οφθαλμαπάτες της ερήμου. Και ναι μεν παραμένει ένας ζωγράφος της σύγχρονης πόλης, αλλά στην τελευταία του πρόταση επιχειρεί να σκάψει πέρα από την προφάνειά της.Αντώνης Στάβερης - «ενδιάμεσα»
Γνωστός για τη χρωματική λεπτότητα της παλέτας και το στέρεο κτίσιμο της σύνθεσης, ο ζωγράφος στα τελευταία του έργα ταξιδεύει το βλέμμα σε βιομηχανικές στέγες, σε κλιμακοστάσια – περιστεριώνες στις ταράτσες, έξω από το οπτικό μας πεδίο. Αντίστοιχα, στο χρώμα του «ανασκάπτει» μέρη όπου λιμνάζουν σπασμένα μνημεία, προφυλαγμένα όχι στα μουσεία, αλλά στα σπλάγχνα της φύσης. Αρχαία ερείπια που βρίσκονται στο πλάι της προσοχής μας, αναστηλώνονται μαρτυρώντας πως δεν ζούμε πλάι σε αυτά∙ ζούμε επειδή αυτά.Αντώνης Στάβερης - «ενδιάμεσα»
Ο Αντώνης Στάβερης είναι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του. Γεννημένος στην Αθήνα το 1973, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1992-1998) με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Σημαντική και η μαθητεία του στο εργαστήριο του Vladimir Velickovic, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (πρόγραμμα Erasmus, 1998). Από το 2001 έως το 2009 συνεργάστηκε με την Ομάδα Τέχνης «Σημείο» και την επόμενη χρονιά κέρδισε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών (2010). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο.Αντώνης Στάβερης - «ενδιάμεσα»

Event Information
Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι
Εγκαίνια: Πέμπτη, 16 Μαΐου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 10.00-16.00, Τρίτη, Πέμπτη, 10.00 – 21.00 Παρασκευή: 10.00 – 20.00 Σάββατο  10.30 – 15.30
Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3643025, 210-3603541 www.skoufagallery.gr

Last modified: 14/05/2024