ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949
Σπουδές: Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φωτογραφία στο Institut Francais de la Photograhie

  • Είναι καθηγητής φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών του T.E.I. Aθήνας.

Από το 1974 εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτογράφος. Eίναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Kέντρου Aθηνών και από το 1979 έχει οργανώσει και παρουσιάσει πολυάριθμες εκθέσεις φωτογραφίας ελλήνων και ξένων φωτογράφων στην Eλλάδα και σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2003-2005).
Θεωρητικά και κριτικά κείμενά του για τη φωτογραφία δημοσιεύονται από το 1979 σε εικαστικά και φωτογραφικά περιοδικά. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις φωτογραφίας ελλήνων και ξένων φωτογράφων Το 2003 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη και από το 2006 εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Από το 1985 το καλλιτεχνικό έργο του Κωστή Αντωνιάδη αφορά στη μελέτη  του τρόπου με τον οποίο οι φωτογραφικές εικόνες μεταλλάσσονται όταν διαφοροποιηθεί το πλαίσιο ανάγνωσης τους  ή οι συνθήκες χρήσης τους. Τo κυρίως θέμα των έργων του, αναπτύσσεται σπονδυλωτά σε εννέα φωτογραφικές ενότητες οι οποίες διερευνούν αντίστοιχες σε αριθμό σχέσεις της φωτογραφίας με την πραγματικότητα.
Θραύσματα εικόνων της πόλης, εικονικές προτομές ηρώων, μυστικές συλλογές, υποθετικά ντοκουμέντα διερευνούν τη σχέση της φωτογραφίας με τη μνήμη, την πραγματικότητα και το φανταστικό. Προσκαλώντας συστηματικά ετερόκλητα στοιχεία και μορφές σε νέες συνάφειες, ο Κωστής Αντωνιάδης αναδεικνύει τη ιδιότητα της φωτογραφίας να ελίσσεται ανάμεσα σε χρήσεις και νοήματα. Στην πιο πρόσφατη εργασία του, οκτώ βιντεοπορτραίτα νέων, ζουν ως εικόνες την δική τους ζωή. Οι φωτογραφίες τους προβάλλονται σε οθόνες και σε τακτά χρονικά διαστήματα για μερικά δευτερόλεπτα φαίνεται να δίνουν ζωή στο φυσικό τους υπόστρωμα. Οι εικόνες τους φθείρονται, φλέγονται, δακρύζουν, ματώνουν, προκαλούν, πριν επιστρέψουν στην αρχική φωτογραφική τους πόζα.

www.costisantoniadis.gr

 

Last modified: 22/06/2020