Έλλη Γρίβα: Κραυγάζοντας τη ζωή

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

ΕΛΛΗ ΓΡΙΒΑ 4ΕΛΛΗ ΓΡΙΒΑ  Με ακρυλικά, μολύβια, πενάκια και με έντονα χρώματα, η Έλλη Γρίβα φτιάχνει το δικό της αλλόκοτο σύμπαν. Πρόκειται για ένα τεράστιο παζλ ή καλύτερα για ένα κολλάζ που ξεκινάει από το πρώτο της έργο και που δεν τελειώνει πουθενά.
Τα χρώματα των έργων αλλάζουν, το ίδιο και οι διαστάσεις τους, εντυπωσιάζοντας.
Με την τεχνική της, συγκεντρώνει, ενώνει, προσθέτει, μπλέκει, ενσωματώνει διαφορετικά και αντίθετα κομμάτια, δημιουργώντας ένα αισθητικά και συμβολικά νέο και μοναδικό περιβάλλον και περιεχόμενο, αφού όλα αυτά βρίσκουν στο τέλος τη θέση τους σε μία μόνο επιφάνεια: είτε πρόκειται για το χώρο του ατελιέ είτε για τον εκθεσιακό χώρο.
Η πράξη της υποδηλώνει καλλιτεχνικά κινήματα, πλαστικές προθέσεις και συμβολικά παιχνίδια που, σε όλη τη διάρκεια του 20ου και 21ου αιώνα, δεν σταμάτησαν να ποικίλουν. Με το ζωγραφιστό «κολλάζ» της, η καλλιτέχνιδα προτείνει ένα νέο τρόπο στησίματος του εικαστικού χώρου, σύλληψης της ζωγραφικής και οργάνωσης της πραγματικότητας όπου οι κλασικές αρχές αρμονίας και ενότητας δεν υπάρχουν.
Ο θεατής καθώς και η ίδια (βάφεται και φοράει στολές που η ίδια φτιάχνει ) αποτελούν και αυτοί μέρος αυτής της πραγματικότητας.
ΕΛΛΗ ΓΡΙΒΑ  ΕΛΛΗ ΓΡΙΒΑ Πληθωρική σαν προσωπικότητα, η Έλλη Γρίβα θέλει να μεταφέρει την εσωτερική έκρηξη συναισθημάτων που την χαρακτηρίζει στον έξω χώρο, αν γίνεται και σε όλο το σύμπαν.
Το μήνυμά της είναι ένα ανεξέλεγκτο μήνυμα πάθους, έρωτα, τρέλας, αισιοδοξίας, αλήθειας και αγάπης.
Όπως ο πολύχρωμος χαρταετός στον γκρίζο ουρανό μας προκαλεί να τον κοιτάξουμε, έτσι και η ζωγραφική της είναι μια μεταφορά της πολύχρωμης ζωής σε έναν μαυρόασπρο κόσμο. «Είμαστε όλοι πλανήτες σε ένα απέραντο σύμπαν», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. «Είμαστε όλοι διαφορετικές μονάδες σε μία άπειρη ενεργειακή συχνότητα. Ο χαρταετός μου μας κάνει να κοιτάξουμε ψηλά και να αντικρύσουμε με τον διαφορετικό του τρόπο ο καθένας τη ζωή».
Η καλλιτέχνιδα εκτίθεται με όλη τη σημασία της λέξης και οι χειρονομίες της όπως και οι συνθέσεις της θέλουν να κατακλύσουν όλον τον περιβάλλοντα χώρο γεμίζοντάς τον χρώματα, συνθήματα και λέξεις.
Όπως τα παιδιά, στήνει το δικό της παιχνίδι και θέλει να το επικοινωνήσει ψάχνοντας για φίλους που θα παίξουν μαζί της. Κάπως έτσι εξάλλου δεν γίνεται και στη ζωή;
ΕΛΛΗ ΓΡΙΒΑ«Κοίταξέ με,αγάπησέ με, παίξε μαζί μου», μας λέει κι εμείς δεν μπορούμε παρά να την ακολουθήσουμε και να επαναλάβουμε τα αιτήματά της στο άπειρο.
Ο κόσμος της, όλος δύναμη και ορμή, θέλει να μας βγάλει από τη σοβαροφάνειά μας και να μας προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβανόμαστε το χώρο, το χρόνο και όλα τα πράγματα που μας αγγίζουν.
Και το καταφέρνει.
Με κεντρικό θέμα της τις ανθρώπινες σχέσεις, η τέχνη της δεν είναι παρά μια κραυγή ζωής που μας συνεπαίρνει.
Η Έλλη Γρίβα εκθέτει τη δουλειά της στην Γκαλερί Cube της Πάτρας ως τις  19 Μαρτίου 2016

 

Λίγα λόγια για να συστηθώ 

ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΛΗ ΓΡΙΒΑ+ Η ΤΕΧΝΗ, ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ+ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΜΑΙ.ΝΑ ΑΝΤΛΩ,ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ, ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ+ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ +ΕΚΕΙ ΕΞΗΣΑ ΩΣ ΤΑ 20.
ΕΛΛΗ ΓΡΙΒΑΜΕ ΜΠΑΜΠΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ, ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ+ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΤΥΨΗ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ.
ΤΟ 1994, ΠΕΡΑΣΑ 1η ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΑΣΚΤ)+ΕΤΣΙ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
ΕΚ ΤΟΤΕ ΖΩ ΕΔΩ.
ΟΣΟ +ΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΚΡΙΝΙΑΖΩ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΡΧΙΑ +Η ‘’ΑΣΧΗΜΙΑ’,’ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΗ, ΠΟΥ ΜΕ ΧΩΡΑΕΙ.
ΤΟ 99 ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΤ+ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΖΩ+ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΥΡΙΩΣ ΕΔΩ, ΑΛΛΑ+ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΑΓΑΠΩ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΟΣΟ+ΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ.
ΕΧΩ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΜΟΥ 2 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ:’’49 ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ’’ + ‘’11+-/. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΧΡΟΝΟ’’.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝΕ ΜΕ ΤΗ ΓΚΑΛΛΕΡΥ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ+ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ.
ΕΧΩ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ART ATHINA+ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 13.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ +ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑ-ΖΩ ΤΕΛΕΙΩΣ.
ΦΤΙΑΧΝΩ  ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ.
 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ, ΠΩΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΩ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.

ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 26/02/2016