Έλενα Κυρκιλή – Μια χαμηλόφωνη τρυφερότητα

Στη δεύτερη ατομική της έκθεση στη γκαλερί Ευριπίδη η Έλενα Κυρκιλή παρουσιάζει περίπου 40 νέα έργα της – ελαιογραφίες, κατασκευές, κολάζ και ασαμπλάζ.
«Με παιγνιώδεις τίτλους και έντονο το στοιχείο ενός επινοητικού αυτοσχεδιασμού, στην τωρινή ενότητα της δουλειάς της η ζωγράφος διακρίνει στα θραύσματα της καθημερινότητας την ευκαιρία μιας ιδιότυπης επανασύνθεσής της. Μεντεσέδες, κρυστάλλινα πόμολα, άδεια σωληνάρια λαδομπογιάς, καπάκια από αρώματα, πλαστικά λουλούδια, υφάσματα, πορσελάνινες φιγούρες, περίτεχνες κορνίζες και μεταλλικές σπάτουλες διαμορφώνουν το εικαστικό σύμπαν της, που κινείται ανάμεσα στις δύο και στις τρεις διαστάσεις», σημειώνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα.

ΕΛΕΝΑ ΚΥΡΚΙΛΗ – Once upon a Time 180x140cm-ακρυλικό, τυπωμένο χαρτί και ξύλο σε καμβά, 180 x 140 εκ

Στο εισαγωγικό κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης η κ. Πλέσσα αναφέρει:
«Με παράδοξα ταιριάσματα ετερόκλητων μικροαντικειμένων και κομματιών τυπωμένου χαρτιού από εφημερίδες, φωτοτυπίες και περιοδικά, επανακαθορίζει τη λειτουργία τους μέσα από αναπάντεχους οπτικούς συνειρμούς, αναδεικνύοντας το ευτελές ως πολύτιμο. Μεταποιώντας διαρκώς τις δεδομένες σχέσεις ταυτότητας και φόρμας ανακαλύπτει νέες εικαστικές συνδέσεις, που πηγάζουν όχι μόνο από ένα καυστικό χιούμορ αλλά και από μια χαμηλόφωνη τρυφερότητα. Μέσα από αυτή την επανασυναρμολόγηση της ιστορίας της τέχνης, καθώς και της σύγχρονης πραγματικότητας, γεννιούνται τα τωρινά έργα της Κυρκιλή».

ΕΛΕΝΑ ΚΥΡΚΙΛΗ – Nothing wrong with a little sin -μεικτή τεχνική σε καμβά, 150×150 εκ

«Once upon a time» με αυτή τη φράση ξεκινάνε οι πιο όμορφες ιστορίες που έχουμε στη μνήμη μας. Με την ίδια φράση, που είναι ο τίτλος ενός από τα αγαπημένα της έργα, η Έλενα Κυρκιλή ξεκινάει την αφήγηση των συναρπαστικών ιστοριών της και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε  στο γοητευτικό, ανατρεπτικό, πολυσήμαντο, αινιγματικό και παιχνιδιάρικο, σύμπαν της ζωγραφικής της. Η εικαστική γλώσσα της έχει πολύ πλούσιο «λεξιλόγιο». Στα πολυδιάστατα έργα της συναντάμε τον  πλούτο της εμπειρίας που δίνει ο Ρεαλισμός και το βάθος του συναισθήματος που δίνει ο Συμβολισμός,
Η Έλενα Κυρκιλή είναι δημιουργός και συλλέκτης: Συλλέκτης στιγμών, εμπειριών και αντικειμένων. Με το βλέμμα της εξετάζει εξονυχιστικά τα πράγματα γύρω της, ανακαλύπτει τις πολλαπλές διαστάσεις τους και τα μετουσιώνει σε έργα τέχνης.

ΕΛΕΝΑ ΚΥΡΚΙΛΗ – bella-μεικτή τεχνική, 30×25 εκ

Δεν διστάζει να φλερτάρει με πολλά ρεύματα από την ιστορία της τέχνης. Να παντρέψει τεχνικές και τάσεις. Το έργο της είναι μια ισορροπία μεταξύ των αντιθέσεων.
«Η τέχνη ταυτίζεται με την παιδική ηλικία. Τέχνη σημαίνει να μην ξέρεις ότι ο κόσμος ήδη υπάρχει και γι’ αυτό να δημιουργείς έναν  κόσμο».
έλεγε ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

Χωρίς να χάσει αυτήν ακριβώς την διάθεση παιδικότητας η Κυρκιλή χαίρεται τη διαδικασία την δημιουργίας και φτιάχνει έναν κόσμο στον οποίο ενσωματώνει στοιχεία με διαφορετικές καταγωγές που  μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Event Information
Γκαλερί Ευριπίδη, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι, 10673 Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 30 Μαΐου, 18.00 – 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαΐου –  30 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30, Τετάρτη: 11.00 -17.00  Σάββατο: 11.00 -16.00 Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά
Πληροφορίες: Tηλ. 210 3615909, fax 210 3600620 info@evripides-art.gr , www.evripides-art.gr Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Last modified: 30/05/2023