Άννα Τσαλάγκα – Η χαρούμενη αίσθηση της τέχνης

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Με μία ποπ αισθητική και με τη χαρά που έχει ένα παιδί που κατασκευάζει μόνο του τα παιχνίδια του, η Άννα Τσαλάγκα αναζητά τη χαρούμενη αίσθηση της τέχνης.Τα υλικά που χρησιμοποιεί για να φτιάξει τα έργα της είναι χοντρά χαρτόνια τα οποία ζωγραφίζει με λαδοπαστέλ, ακρυλικά χρώματα και ανεξίτηλοι μαρκαδόροι. Κόβει και κολλάει και μόλις τελειώσει το έργο το τοποθετεί σε κουτί από plexiglass. Το αποτέλεσμα είναι μια ζωγραφική τριών διαστάσεων, με φόρμες που ξεπροβάλλουν η μία πίσω από την άλλη.

Καραβάκια σε γαλάζιο φόντο 30x30x9εκ 2013.

Σαν τεχνική και σαν σύλληψη, τα «κολάζ» της  εντυπωσιάζουν, ενώ, παράλληλα, η  πρακτική του κολλάζ υποδηλώνει καλλιτεχνικά κινήματα, πλαστικές προθέσεις και συμβολικά παιχνίδια που, σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, δεν σταμάτησαν να ποικίλλουν (κυβισμός, φουτουρισμός, ποπ αρτ, νεο-ρεαλισμός κτλ.). Στις προεκτάσεις της ποπ αρτ, προτιμά τα φανταχτερά και υποβλητικά χρώματα, ενώ η παιδική ζωγραφική διάθεση δίνει στο έργο της ονειρικές διαστάσεις.
Τα θέματά της τα παίρνει από την καθημερινότητα. Πρόκειται άλλοτε για χρηστικά αντικείμενα και άλλοτε για όμορφες εικόνες που συναντάει γύρω της και την εμπνέουν θετικά. Έτσι, γεννιούνται τα  καπέλα, τα παγωτά, οι καρδιές, τα παπούτσια, τα καρπούζια, τα αυτοκίνητα… Οι τρισδιάστατες παραστάσεις των θεμάτων της δεν είναι παρά συναρμολογήσεις γεμάτες φαντασία, όσο το έργο της ερευνά τις σχέσεις σχημάτων και χρώματος.
Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα μαρτυρούν και την αίσθηση του χιούμορ της καλλιτέχνιδας. Μπορεί η χαρά να μην αποτελεί μέρος των μεγάλων συναισθημάτων με αποτέλεσμα η ιστορία της τέχνης να παρουσιάζει λίγα παραδείγματα χιούμορ  όμως η Άννα Τσαλάγκα επιμένει και το εντάσσει στο έργο της, δημιουργώντας στο θεατή μια χαρούμενη διάθεση και μια αισιοδοξία.

Γόβες σε κίτρινο φόντο, 25x25x9εκ – 2013 

«Θέλω τα έργα μου να μεταφέρουν φως και χαρά», λέει η ίδια. «Θέλω όσοι τα έχουν στα σπίτια τους να χαίρονται που τα βλέπουν, να τους μεταδίδουν θετική ενέργεια».
Και το πετυχαίνει. Βλέποντας τα έργα της από απόσταση, αυτό που διακρίνεις είναι χρώματα και σχήματα και αυτό είναι που θέλει πάνω απ’ όλα να ερευνήσει η καλλιτέχνιδα. Μπορεί η τέχνη της να αναπαριστά την εξωτερική πραγματικότητα, όμως οι φόρμες και το χρώμα που χρησιμοποιεί αρκούν για να συγκινήσουν το θεατή. Με έμφαση στον αυθορμητισμό της έκφρασης και χωρίς να την ενδιαφέρει η απόλυτη αληθοφάνεια, η Άννα Τσαλάγκα φτιάχνει τρισδιάστατες εικόνες που εμπνέουν. Και αυτό γιατί αγαπάει το καθημερινό, το κοινότοπο, το ευτελές. Τα άψυχα, τετριμμένα αντικείμενα.
Τα έργα της ανακαλούν την πραγματικότητα, ωστόσο, διαφέρουν από αυτή. Είναι απόηχοι μιας άλλης πραγματικότητας. Χρησιμοποιούν μεν την εντύπωση του οικείου και του αληθοφανούς, αλλά το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στο απλό αντικείμενο και το έργο τέχνης. Η Άννα Τσαλάγκα διηγείται με τον δικό της ιδιότυπο τρόπο μικρές ιστορίες της καθημερινότητας, μαρτυρώντας έτσι την αγάπη της για τη ζωή και τις μικρές χαρές της. Τα έργα της πέρα από τη χαρά που προξενούν, αποπνέουν και ζωντάνια.

Ιστιοπλοϊκά σε γαλάζιο φόντο, 25x25x9εκ, λεπτομέρεια-έργου, 2013

Με τα ψαλίδια και τις κόλλες της, η καλλιτέχνιδα δημιουργεί έργα-αντικείμενα που μαρτυρούν από τη μία τη στροφή προς τη ζωή, την καθημερινότητα, τον έξω κόσμο και από την άλλη τον εσωτερικό της κόσμο, τις ευαισθησίες της, την τρυφερότητά της, την αλήθεια της. Με μια γλώσσα άμεση, ποιητική κι ανεπιτήδευτη προκαλεί στο θεατή μια καθαρή ευεξία και μια ατμόσφαιρα υψηλής οπτικής έντασης. Και η αγάπη της για το ασήμαντο, για την καθημερινότητα, για τον μικρόκοσμό μας, γίνεται τέχνη μεταφέροντας την αγάπη για τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 20/12/2017