Μαριγώ Κάσση – Η ντουλάπα ως τόπος που εγκαθίσταται η μνήμη

Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαριγώς Κάσση «armoire au féminin».
Η νέα ενότητα δουλειάς της καλλιτέχνιδας περιστρέφεται γύρω από την έννοια της ντουλάπας, ιδωμένη ως ένα γυναικείο σύμβολο. Αντικείμενο καθημερινό αλλά και φορέας αναμνήσεων, συναισθημάτων και μυστικών, η ντουλάπα αποκτά πολυεπίπεδες σημασίες και χρήσεις. Σε εννοιολογικό επίπεδο, μπορεί να αποτελεί μια μητρική, προστατευτική φιγούρα, ένα γυναικείο σώμα και μια προέκταση του εαυτού μας. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κάσση χρησιμοποιεί μια vintage τρίφυλλη ντουλάπα την οποία αποδομεί σε τρία βασικά τμήματα. Τα υπόλοιπα κομμάτια, μαζί με αντικείμενα που φυλάσσονταν μέσα της, συγκροτούν τον περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης.

Έμβρυο 1, 2024, μικτή τεχνική (χειροποίητα χαρτιά, κερωμένα, ακουαρέλα, νήμα κόκκινο και ασημί, τζελ μίντιουμ, πάνω σε γάζα), 135 x 112 εκ

Γύρω τους αναπτύσσονται, έργα μικτής τεχνικής (χειροποίητα κερωμένα χαρτιά, ακουαρέλα, κλωστές, τυπώματα), ραμμένα και κολλημένα πάνω σε γάζα, που κρέμονται ελεύθερα στο χώρο, μαζί με ακουαρέλες στα συρτάρια και λάδια σε καμβά.
Τα έργα επενδύονται ηχητικά από τη συνθέτρια Andrea Cohen,  η οποία έχει δημιουργήσει για τις ανάγκες της έκθεσης δύο ηχητικές συνθέσεις.

Εγκατάσταση, ντουλάπα ξύλινη , μεταλλικά στηρίγματα, ήχος, φως, ύφασμα, ψαλίδι, σχέδια, λάδι σε καμβά

Η πρώτη, που ακούγεται μέσα από την ντουλάπα, αντλεί ήχους από το ίδιο το υλικό του αντικειμένου. Τριξίματα ξύλου, κλείσιμο συρταριών, θρόισμα υφασμάτων, υφές που αποκαλύπτουν το αντικείμενο στην οικειότητά του. Η δεύτερη σύνθεση, στο χώρο του υπογείου, είναι ένα κολλάζ γυναικείων φωνών σε ελληνικά και γαλλικά, που εξομολογούνται σκέψεις, αναμνήσεις και εντυπώσεις, εμφυσώντας στο έργο μια διάσταση ευαίσθητη και αφηγηματική.
Μία έκθεση που καταπιάνεται με θέματα γύρω από τον γυναικείο ψυχισμό, το σώμα, τη μητρότητα, τις σχέσεις, τον πόνο και την κακοποίηση. Η ντουλάπα ως τόπος που εγκαθίσταται η μνήμη. Ως καταφύγιο, όλων των πραγμάτων που φυλάξαμε μέσα μας.

Γυναικείο σώμα 2, 2024, μικτή τεχνική (χειροποίητα χαρτιά κερωμένα, ακουαρέλα, νήμα κόκκινο, τζελ μίντιουμ, πάνω σε γάζα), 80 x 60 εκ

Event Information

ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Οκτωβρίου  – 22 Νοεμβρίου 2025
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00, Τετάρτη 12.00 – 18.00 Σάββατο 12.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou

 

 

Last modified: 30/10/2025