Σκέψεις για τις φουάρ σύγχρονης τέχνης 

Γράφει ο ζωγράφος
Στέφανος Φωλίνας

Η φουάρ της Αθήνας τελείωσε και τον Νοέμβριο στην όμορφη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η φουάρ σύγχρονης τέχνης Art Thessaloniki. Στην αρχή όλοι ήταν διστακτικοί για τον λόγο ύπαρξης μιας ακόμα φουάρ, ιδιαίτερα σε μια χώρα που δεν είχε παράδοση στη σύγχρονη τέχνη. Όμως με το πέρασμα τριών ετών διοργάνωσης, φέτος στις 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 4η Art Thessaloniki και μάλιστα από ότι φαίνεται θα είναι πολύ πετυχημένη.
Όμως, τι μπορεί να προσδοκά κάποιος από τις φουάρ τέχνης. Πωλήσεις; Δεν νομίζω ότι πρέπει να στραφεί η φουάρ σε πωλητήριο. Δεν είναι χώρος λιανικού εμπορίου, αλλά δίνει το στίγμα της Ελληνικής σύγχρονης τέχνης, στο παγκόσμιο κοινό. Μέσω του διαδικτύου οι επιλογές των αιθουσών ταξιδεύουν σε εκατομμύρια μάτια ξένων και Ελλήνων φιλότεχνων και συλλεκτών. Οι επιλογές τους πρέπει να συγκινήσουν το έμπειρο μάτι των ξένων επιμελητών σύγχρονης τέχνης, των ξένων γκαλερί και ξένων συλλεκτών. Επίσης πρέπει να συγκινήσουν το ανεκπαίδευτο μάτι των Ελλήνων.
Όσοι πραγματικά ασχολούνται με τη συλλογή σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, λίγα φωτεινά παραδείγματα, διαπιστώνουν το υψηλό επίπεδο δημιουργίας των Ελλήνων.
Όμως για ποιους φτιάχνονται τόσα, μα τόσα πολλά έργα τέχνης; Εδώ έρχεται η ώρα της συνεργασίας με το εξωτερικό. Αφού δεν χωρούν τόσα έργα στην Ελλάδα, πρέπει να εξάγουμε, δηλαδή η Ελληνική σύγχρονη τέχνη συνολικά να αποτελέσει κομμάτι της εξωτερικής μας πολιτική. Εξωτερικής πολιτική της σύγχρονης Ελλάδας που δεν μένει μόνο στα ήδη ειπωμένα.
Ξεκινώντας από τους δημόσιους χώρους στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Υποστηρίζοντας συνέργειες γκαλερί. Φτιάχνοντας Ελληνικές πλατφόρμες σύγχρονης τέχνης. Πουλώντας μέσω διαδικτύου παγκοσμίως. Έτσι θα εκπαιδευτεί το παγκόσμιο κοινό στη σύγχρονη τέχνη της Ελλάδας και οι νέοι συλλέκτες θα κατευθυνθούν σε έργα Ελλήνων δημιουργών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

 

Last modified: 31/10/2019