Πινελιές από την Art Athina

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Σύντομη περιήγηση στα περίπτερα μιας επιτυχημένης της έκθεσης…  

Art Athina 2023 – 30 χρόνια παρουσίας – και θα ξεκινήσω δίνοντας τα συγχαρητήρια μου για τη διοργάνωση. Η ακούραστη Γιάννα Γραμματοπούλου και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, με όλους τους συνεργάτες τους – επιμελητές και ιστορικούς τέχνης – , έκαναν πάλι το θαύμα τους.
Απόλαυσα και τους 67 χώρους τέχνης και είδα με πολύ ενδιαφέρον τις επιλογές της Ολυμπίας Τζώρτζη όσον αφορά στους ανεξάρτητους χώρους τέχνης.

Ιωάννα Λημνιού

Ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή τα έργα της Ιωάννας Λημνιού. Τα έργα αυτά είναι πραγματικά εμπνευσμένα και δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που την δημιουργό τους την επέλεξε γκαλερί στο Άμστερνταμ.
Πολύ ιδιαίτερο βρήκα και το αφιέρωμα στον Τσαρούχη του Ανέστη Ιωάννου στην Crux Galerie, ένα έργο μεγάλων διαστάσεων που μετατρέπεται σε μνημειακό όχι τόσο λόγω του μεγέθους του όσο λόγω του συμβολικού του επιπέδου.

Ανέστης Ιωάννου

Χάρηκα πολύ που φέτος βρίσκεται επιτέλους ανάμεσα στις γκαλερί και το Artshot της Σοφίας Γαϊτάνη, μια γκαλερί στην οποία πίστεψα από την αρχή, όπου και βρίσκονται δύο πολύ ξεχωριστά έργα του Γιώργου Φερέτου τον κόκορα του πολύ θα ήθελα να τον έχω στο σαλόνι μου!

Ιδιαίτερες παρουσίες ήταν αυτές της Κυρίας της περιφέρειας Βίκυς Παπατζίκου που κάνει μια τεράστια προσπάθεια στην πατρίδα της την Βέροια, της έμπειρης Χαρίσας Δημητρακοπούλου του Αστρολάβου – με το έργο του Νίκου Κληρονόμου να μας προτρέπει να το αγγίξουμε για να νιώσουμε τις υφές – και της αναλλοίωτης Τέτης Μιχαλαρια που, μαζί με τον Σταύρο Μιχαλαρια, επιμένουν τόσα χρόνια και τα καταφέρνουν να μας δείξουν ότι το μοντέρνο είναι πλέον κλασικό και θα αξίζει για μια ζωή.

Σοφία Γαϊτάνη

Ωραία έργα είδαμε και στην γκαλερί Σκουφά, όπως αυτά των Νίκου Αγγελίδη, Καλλιόπης Ασαργιωτάκη και Βασίλη Πέρρου, αλλά προσωπικά στάθηκα πολύ ώρα σε ένα έργο του Βαγγέλη Ρήνα από την καινούργια του δουλειά, που νομίζω ότι ενώνει τις έννοιες της ζωγραφικής και της γλυπτικής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Τάσος Μισούρας ξεχωρίζει με την ποιότητα της δουλειάς του στην γκαλερί Αγκάθι – Καρτάλος, το ίδιο και οι καλλιτέχνες Θοδωρής Μπαργιωτας και Νίκος Σίσκος στην γκαλερί Genesis.

Νίκος Σίσκος

Άλλα έργα που μου τράβηξαν την προσοχή ήταν αυτά των Λάβδα ( Sianti Gallery), Ευθύμη Μαλαφουρη ( Περιτεχνών) και Μάριου Πολυχρονιάδη ( Περιτεχνών) που δείχνουν την εξέλιξη των δημιουργών τους, καθώς και οι προσωπικές τοιχογραφίες της Λίλας Παπούλα ( Art Prisma) , τα λάδια της Κάτιας Βαρβάκη ( Τεχνοχώρος) και τα έργα των καταξιωμένων καλλιτεχνών της Citronne.
Λείπουν πολλοί είναι η αλήθεια από το κείμενο μου, αλλά λένε πως η πρώτη εντύπωση ίσως να είναι και η πιο αληθινή.
Τέλος, ανυπομονώ να μάθω ποιος θα είναι ο νικητής του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη γιατί είναι αρκετοί αυτοί που το αξίζουν. Αναμένουμε

Νίκος Κληρονόμος

Βαγγέλης Ρήνας

Βίκυ Παπατζίκου

Βασίλης Πέρρος

Νίκος Αγγελίδης

 

Last modified: 15/09/2023