Παντελής Τσάτσης: Βήμα στην εξωστρέφεια η Art Thessaloniki

Η Θεσσαλονίκη αποκτά τη δική της Fair και ανοίγει παράθυρο προς καλλιτέχνες και συλλέκτες των βαλκανικών χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Από την κοντινή μας Σερβία ως τη μακρινή Ιαπωνία γκαλερί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της 1ης Art Thessaloniki και μας προσκαλούν στη μεγάλη γιορτή των εικαστικών τεχνών στους χώρους της ΔΕΘ από 1 ως 4 Δεκεμβρίου. Εμπνευστής και ψυχή αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας ο Παντελής Τσάτσης. Ιδιοκτήτης μιας από τις σημαντικότερες και δραστήριες γκαλερί της Θεσσαλονίκης ο Παντελής Τσάτσης βλέπει, εν τω μέσω της κρίσης, να υλοποιείται ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που η επιτυχία του θα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε καλλιτέχνες και γκαλερί.

  • Κύριε Τσάτση πώς ξεκίνησε η ιδέα για την Art Thessaloniki

Ήταν ένα όνειρο μου, διεργασίας, προετοιμασίας και πείρας πολλών χρόνων η οποία βρήκε τον πλέον κατάλληλο και άξιο, σύμμαχο και συνοδοιπόρο, την ΔΕΘ ΗΕLEXPO.

  •   Δεν υπάρχει κίνδυνος η Fair να λειτουργήσει ως αντίπαλος της Art Athina;

Ο δικός μου στόχος δεν είναι η αντιπαλότητα αλλά η υγιής άμυλα και αλληλοβοήθεια των δύο φουάρ. Σας αναφέρω σαν παράδειγμα ότι στο Μαϊάμι γίνονται ταυτόχρονα 15 art fair.

  •   Tα μεγαλύτερα πράγματα μπορούν να γεννηθούν σε περιόδους κρίσης. Πιστεύετε ότι η Art Thessaloniki, μπορεί αυτή την κρίσιμη περίοδο να στηρίξει την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.

Νομίζω ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι ένα ακόμη βήμα προς την εξωστρέφεια, την πολιτισμική πολυμορφία και τον κοσμοπολιτισμό που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ιστορικά και γεωγραφικά.

  •   Φαίνεται ότι η Art Thessaloniki στοχεύει προς τους δημιουργούς και συλλέκτες των όμορων και γενικά ανατολικών χωρών.  Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον και μέλλον συνεργασιών και συνεργειών με τις χώρες αυτές;

Η Art Thessaloniki στοχεύει πρωτίστως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Ευρώπης, της Ρωσίας αλλά και προς Ανατολάς όπου είναι οι ανερχόμενες σήμερα οικονομίες. Για αυτό έχουμε ήδη συμμετοχές από Ιαπωνία, Ρωσία και Ισραήλ.

  •   Πόσο ευχαριστημένος είστε από την ανταπόκριση καλλιτεχνών και αιθουσαρχών στην προσπάθεια σας.

Μπορώ να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι, έχουμε με την πρώτη έκδοση 25 γκαλερί, πέντε μουσειακές εκθέσεις, επτά projects, τρεις τιμώμενους καλλιτέχνες (Θόδωρος, Νίκος Σαχίνης και Μάριος Πράσινος). Εκπροσωπούνται οι τέσσερις Σχολές Καλών Τεχνών (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Φλώρινα – Ιωάννινα) Δίνουν το παρόν 25 Μουσεία (ΕΜΣΤ, ΜΜΣΤ, ΚΣΤ, Τελλόγλειο κα.), Ινστιτούτα κτλ που θα συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα.

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 16/02/2022