ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959
Σπουδές: Σχεδιασμός  Εσωτερικών χώρων  (1981).  Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1981-1988) με καθηγητές τους Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά, Ζαχαρία Αρβανίτη, Ρένα Παπασπύρου και Δημήτρη Κούκο. παρακολούθησε επίσης το εργαστήριο νωπογραφίας και τεχνικής φορητών εικόνων του Ντίνου Ξυνόπουλου και Σώζου Γιαννούδη.  Έκανε πρακτική άσκηση στην Νωπογραφία με το ζωγράφο Παύλο Σάμιο. Παρακολούθησε τα θεωρητικά μαθήματα της ΑΣΚΤ: Ιστορία και Επιστήμη της Τέχνης με την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη με την Ναυσικά Πανσελήνου. Ρυθμολογία και Προοπτική με καθηγητές τον Παύλο Μυλωνά και τους Σάββα Κονταράτο και Γ. Καρατζόγλου. Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Εκπαίδευσης με τον Α. Δανασσή Αφεντάκη. Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και Αισθητική με τον Παύλο Χριστοδουλίδη. Αρμονικές Χαράξεις με το Νίκο Χολέβα, Παράλληλα με τις σπουδές εργάστηκε ως βοηθός στην εκτέλεση τοιχογραφιών με τους Κώστα Γεωργακόπουλο και Παύλο Σάμιο.
Κατασκευή σκηνικών και ενδυμάτων με τον Γιάννη Τσαρούχη. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ το 1988 με βαθμό πτυχίου 30/30. Το 1989 του χορηγείται τριετής Μεταπτυχιακή Υποτροφία από το Ι.Κ.Υ για εκτέλεση συγκεκριμένου καλλιτεχνικού έργου με επιβλέποντα καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Τίτλος Σπουδής: «Νεότερη Ελληνική τοπιογραφία, 19ος-20ος αι. Συγκριτική Μελέτη της Νεότερης Ελληνικής Ζωγραφικής». Ουσιαστικά πρόκειται για σχολιασμό της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας, από τα χρόνια της γενιάς του 20 και μετέπειτα, μέσα από την ίδια την εικαστική γλώσσα. Το 1999 αρχίζει την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Το παιδικό σχολικό βιβλίο ως αντικείμενο-έργο Τέχνης. Η ομάδα «Τέχνη» εικονογραφεί τα πρώτα αλφαβητάρια της Δημοτικής 1917-1937″.   Η διατριβή κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2008.
Έχει εργαστεί ως συντηρητής- αποκαταστάτης τοιχογραφικού διακόσμου Νεοκλασικών κτηρίων για τις Τεχνικές υπηρεσίες της Ιονικής Τράπεζας, της AlphaBank, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ροδίων. Συνεργάτης της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου. Καλλιτεχνικός συνεργάτης- επιμελητής έντυπου υλικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

  • Διδάσκει ως Ειδικός Επιστήμονας στο εργαστήριο: Εικονογράφηση Βιβλίου – Γραφικές Τέχνες και το θεωρητικό μάθημα: «Ιστορία     της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης» στην Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

 

 

 

Last modified: 06/12/2019