ΜΑΓΚΩΝΗ ΔΕΣΠΩ

Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα.

Σπουδές: Ζωγραφική και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1962-1967), στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και του Κώστα Γεωργακόπουλου. Συνέχισε με σπουδές χαρακτικής στο New School for Social Research στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαταστάθηκε από το 1969. Εκεί εργάστηκε ως γραφίστρια μέχρι το 1974.

Παρουσίασε έργα της σε ατομική έκθεση το 1973 και ακολούθησαν από τότε περισσότερες από είκοσι στην Αθήνα, την Νέα Υόρκη, με τελευταία στην Κορέα. Έχει συμμετάσχει, επίσης, και σε ομαδικές (Πανελλήνιες, Αθήνα 1973, 1975, Icarus Odyssey, Museum of Modern Art, Μεξικό 1979, Visual Politics, Alternative Museum, Νέα Υόρκη 1982, Three generations of Greek women artists, Ουάσινγκτον 1989, Revision / the human image, Pratt Institut Gallery, Νέα Υόρκη 1990 κ.ά.)

Μετά τη διερεύνηση τάσεων όπως της ζωγραφικής του χρωματικού πεδίου κατά τη διάρκεια προσαρμογής της στη Νέα Υόρκη, η Μαγκώνη στράφηκε στην παραστατική ζωγραφική και ειδικά στη ζωγραφική που έχει ως θεματικό κέντρο την ανθρώπινη μορφή, κυρίως τη γυναικεία. Στο έργο της αναπλάθει συχνά στιγμές από την ιστορία ή το μύθο, προσωπικό ή συλλογικό, αναδεικνύοντας τις συγκρουσιακές διαστάσεις τους. Αντλεί από τη ζωγραφική παράδοση του εξπρεσιονισμού και οι χαρακτήρες που πλάθει αποκαλύπτουν βίαιες πτυχές της ανθρώπινης, γυναικείας ειδικότερα, κατάστασης. Ο επιθετικός ουμανισμός της συνδέεται με το φεμινιστικό και μεταφεμινιστικό κλίμα, μέσα στο οποίο ωρίμασε καλλιτεχνικά

Last modified: 19/05/2012