ΚΑΣΔΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

«Ο υπο-προσδιορισμός εγγράφεται στο έργο της Πόλυς Κασδά ως διάσπαρτα ίχνη από γλώσσα, αντικείμενα, επιτελέσεις, συνευρέσεις και άλλες αποτυπώσεις όπως τηλεοπτικές εκπομπές, κατασκευές και νέα μέσα, τα οποία συναρμολογημένα πότε αποκαλύπτουν και πότε επικαλύπτουν τον πυρήνα της σκέψης της. Έναν πυρήνα που έλκει σε τροχιά επιστημονικές θεωρίες της υπολογιστικής και γνωσιακής επιστήμης και μαζί τη φιλοσοφική και εφαρμοσμένη διάσταση της εμπειρίας». Μαριάνα Ζήκου, ιστορικός τέχνης, 2016.
Το κυρίως έργο της, η Πρόταση Μύθος/Δίκτυο 1990-2017 εκτοξεύτηκε στο Meeting of the Worlds, συνέδριο PAND, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Joensuu, Φινλανδία 22-6-1990 και έληξε με το Lifetime Αchievement Αward, Visionary Art, 2017 στην Ιταλία.
Το κύριο έργο της, η Πρόταση Μύθος/Δίκτυο είναι μια πολύμορφη δομή διασκορπισμού που μετασχηματίζεται διαρκώς σε πολύκεντρες εικαστικές εγκαταστάσεις, χάρτες φασματικών τοπίων, γλωσσικά παιχνίδια, αγρο-τεχνο-ψυχοκοινωνικές δράσεις, όλα αλληλένδετα συμπτώματα του αρχικού διαβατικού της δρώμενου στο βυθό μιας λίμνης. Το έργο της εξελίσσεται συνειδητά στη διεπαφή της τελετουργικής αδράνειας/ εμπειρικού χρόνου. Στόχος της είναι η αποκατάσταση της ενδιάμεσης μυθικής Χώρας στο σύγχρονο πρότυπο της ανθρώπινης συνείδησης. Το ερευνητικό της έργο χαρακτηρίζει η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στη μυθική συνείδηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Α) Εικαστικές εγκαταστάσεις-Δίκτυα:
Χρυσαλλίδες 1990: Performance στο Ναό της Μεταμόρφωσης στο βυθό της Λίμνης του Μόρνου- βιοαποδομούμενη διαδραστική εγκατάσταση/ δίκτυο αγκυροβολημένη σε 300 σημεία-27 χώρες με την συμμετοχή 100 καλλιτεχνών και μη, χωρίς την χρήση της διαδικτυακής τεχνολογίας των web που δεν είχαν ακόμα εμφανιστεί.
Πρόταση Μύθος/Δίκτυο, Αρχείο καλλιτεχνών Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αρ. εισαγωγής 1595, δωρεά Ξαγοράρη 1991.
Πρόταση Μύθος /Δίκτυο, ντοκιμαντέρ σκηνοθεσία Μάκης Φάρος, παραγωγή Εικόνα 1995. https://www.youtube.com/watch?v=GwVQBYbIcmw
 Φούγκα 1996-2001: Παραλλαγές μαθηματικής μνημειακής κατασκευής σε 5 σημεία σε Ρουμανία, Ιταλία και Ελλάδα.
Εγκατάσταση του μνημείου H Πύλη της Αγάπης στην είσοδο του Πανεπιστημίου Lucian Blaga Σιμπιού Ρουμανία 1997, Αργυρό Μετάλλιο.
Doodling thewaiting factor’ 1982-2017: διαφάνειες-απεικονίσεις του ενδιάμεσου χώρου αναμονής ανάμεσα στα projects, σε 15 γεγονότα- 9 χώρες: 3η Μπιενάλε του Πεκίνου 2008- Design, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 2009- Croisees d’Arts Château-Landon, Γαλλία 2009, Flags Unesco Βυρηττού  MEADOWS Λίβανος 2012,K-Droz Paris TransArt  Cite Universitaire de Paris- Λευκή Νύχτα Μουσείων  Γερμανία 2014…
PXK ROUTE Χιτών Άπειρος 1997-2017: διηπειρωτική εγκατάσταση με το καινοτόμο υλικό της ΠΞΚ αγκυροβολημένη σε 27 γεγονότα, όπως την 2η Μπιενάλε Πεκίνου 2005, FMC Συρία 2006,  4η Μπιενάλε Τασκένδης 2007, Λευκή Νύχτα Παρίσι 2007, Olympic Fine Arts Πεκίνο 2008, Design Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων 2012, Flags UNESCO Beirut-MEADOWS  2012,Visionary Art  PrimopianoLivinGallery Ιταλία 2017.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ολυμπιακό συνέδριο της Μπιενάλε Πεκίνου 2008.
Χρυσό Μετάλλιο της Ολυμπιακής Επιτροπής Olympic Fine Arts Πεκίνο 2008.
Best Artist Award Visionary Art PrimopianoLivinGallery Ιταλία 2017.
Β} Μυθολογικά επαυξημένες χαρτογραφήσεις, γραφήματα και γλωσσικά παιχνίδια: Σημειολογικοί χάρτες/διαδρομές σύντηξης φασματικού/φυσικού τοπίου 1994 -1996: υιοθετήθηκαν σα μια νέα μορφή ποίησης από το Reseau Europeen pour la Promotion de la Poesie (Βέλγιο). Υπό την αιγίδα 9.84 F.M.
Kωδικός Λεξομορφές -1991-2015-: Εικαστικά κρυπτογραφήματα και γλυπτά βασισμένα στην αρχαία Ελληνική κωδικοποίηση της ελληνικής γλώσσας.
Στρουκτουραλιστική έκθεση Σκέψη/Μορφή, Kέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων 1991.
Η Λεξομορφή ΧΡΥΣΑΛΛΙΣ  στέγασε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Ηραίον Παλαιού Φαλήρου 2004.
Συμμετοχή στο συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα 2009 στην Παλαιά Βουλή, ΕΕΤΕ- ΥΠ.ΠΟ.
Η Μιορίτα, η Μελουσίνα και η Σφίγγα των Θηβών 2007: Τηλεπικοινωνιακές ανταλλαγές τοπίων/μύθων στην υβρίδια Ευρώπη με τον Κ. Αγγέλου και την ομάδα Artooth.
Επιλέχθηκε από την Arscenic France για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2007.
Γ) Οι Κήποι της Ουρανίας, Αγρο-τεχνο-ψυχοκοινωνικές κοινοτικές εφαρμογές: Τέχνη και Επικοινωνία στις Γειτονιές 1998 – Γάργαρος Ουρανός, Έτος Αστρονομίας 2009, χωριό-δίκτυο, drone-perspective πινακοθήκη σε σχήμα αστερισμού στη Γέργερη, Κρήτη –  ΠΑΙ 2010 διασυνοριακά δρώμενα με θέμα το αρχέγονο παιδί και τον Χρόνο, Έβρος – Το Παιχνίδι της Σαμοθράκης 2011 Ψάχνοντας τον Παι με τη βοήθεια μιας εικονογραφημένης τράπουλας βασισμένης στις συγκινησιακές διηγήσεις των κατοίκων και με οδηγό τα αντινομικά αποσπάσματα του Ηράκλειτου – Πιθ’ Ελλέβορον 2014 βοτανολογία και τρέλα, Αντίκυρα Βοιωτίας. https://uraniasgardens.blogspot.gr/
Συγγραφική επεξεργασία
Επεξεργάζεται τα εικαστικά της δρώμενα σε άρθρα και βιωματικά αφηγήματα όπως το  ΠΑΙ 1997 που κυκλοφόρησε σε 5 γλώσσες και το ’Οταν με κατάπιε εκείνη η λέξη 2016.
Το πρώτο της διεπιστημονικό δοκίμιο  Το Συνειδητό Μάτι, Τέχνη-Αντίληψη-Πληροφορική 1988 με αναφορές στην αναδυόμενη  τότε Τεχνητή Νοημοσύνη στα αγγλικά ‘βελονισμένο’ με τις σύγχρονες εξελίξεις αυτής της επιστήμης: Artificial Intelligence Professor John Kondos needles Poly Kasdas Conscious Eye 2015. https://www.academia.edu/35189649/The_beginning_of_Art_Theory_and_Artificial_Intelligence_in_Greece_Documenting_30_years_of_a_cross-disciplinary_research
‘The under-determination in Poly Kasda’s work’, Stoa tou Vivliou, Athens, June 6. https://lekseikones.wordpress.com
Στο ντοκιμαντέρ της Οι Περιπέτειες του Ματιού σε σκηνοθεσία Μάρκο Γκαστίν  ΕΡΤ 1986,  διαπραγματεύεται την σχέση Σύγχρονης Τέχνης-Τεχνητής Νοημοσύνης.
Είχε την στήλη για την ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα στο ραδιοφωνικό μαγκαζίνο Τρίτο Βήμα, Γ’ Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας ΕΡΤ 1988-1989.
Η πρώιμη ποίησή της βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία Ποιητών Αλεξανδρείας με τρία Χρυσά Μετάλλια και με το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης Cercle Ιnternational de la Pensee et des Arts Francais στο Παρίσι.
Αποφοίτησε από το Γαλλικό σχολείο Besancon, μαθήτευσε Καλές Τέχνες στο εργαστήρι S. Hermann στην Αλεξάνδρεια, πήρε και το κρατικό αραβικό πτυχίο. Σπούδασε Φυσική-Χημεία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και Ψυχολογία-Κοινωνιολογία (B.A) ACG Αθήνα.
Μέλος ΕΕΤΕ, ΑΙΑΡ UNESCO, OFAA, επιτροπής K-DROZ Paris σε συνεργασία kinetica Art Museum Λονδίνου 2015, γενική επιμέλεια του Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών 2015 υπό την αιγίδα ΑΣΚΤ-ΥΠΠΟ.
Έργα της  βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές όπως της Μπιενάλε Πεκίνου 05-08, Μπιενάλε Τασκένδης 07, Olympic Fine Arts Πεκίνου (Χρυσό Μετάλλιο 08), Πανεπιστήμιο Lucian Blaga Sibiu Ρουμανία (Αργυρό Μετάλλιο), Anvers-Aux-Abesses (Nuit Blanche Paris 07) Γαλλία, PrimopianoLivinGallery Ιταλία (Best Artist Award 2017)…
Γεννήθηκε στην Χαμένη Αλεξάνδρεια, στο «σημείο μηδέν του παρόντος» στις απαρχές της γνωστικής επανάστασης, των πυρηνικών δοκιμών και των αλλαγών στον υπολογισμό του χρόνου με τους πρώτους υπολογιστές.
Μένει Αθήνα. Εργάζεται παντού.
https://www.dropbox.com/s/be19twpg6poifoq/Poly-Kasda.pdf?dl=0

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 26/04/2018