ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Σπούδασε στη Σχολή Διακοσμητικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, στο Urbino της Ιταλίας και στη συνέχεια «Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμηση» στην AKTO.
Αναλαμβάνει τη Μελέτη Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης σε επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες, ενώ παράληλλα σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα και αξεσουάρ.
Η οπτική της Ειρήνης Κανελλοπούλου, σε σχέση με το κόσμημα…
“Θυμάμαι τον εαυτό μου πολύ μικρή να φτιάχνω κολιέ από πευκοβελόνες και σκουλαρίκια από ένα χορταράκι που είναι σαν φαναράκι όταν είναι φρέσκο…
Την ανάγκη αυτή για δημιουργία την είχα από παιδί … στο δημοτικό, βραχιόλια στις φίλες από κλωστές και μενταγιόν από πηλό.
Αργότερα φύλλα χρυσού, ψηφιδωτά, μακέτες, βιομηχανικά αντικείμενα, κοσμήματα…
Στην Ιαπωνία ένα φθαρμένο, ραγισμένο αντικείμενο, πολύ συχνά επιδιορθώνεται με φύλλα χρυσού. έτσι το ελάττωμα του γίνεται μοναδικότητα και προσθέτει ομορφιά στην ιστορία του!
Η «μοναδικότητα» είναι μια έννοια που με απασχολεί σε σχέση με το κόσμημα, γιατί είναι κάτι που θα φορέσεις πάνω σου, πέρα από την αρχέγονη ανάγκη της ένδυσης…
Πρέπει να συμβολίζει κάτι για σένα που το φέρεις…
Δεν γνωρίζω, γιατί είχα από πάντα αυτή την έντονη ανάγκη για δημιουργία, θα την αποκαλούσα «ενστικτώδη ανάγκη».
Τα υλικά που χρησιμοποιώ δεν έχουν οριοθετηθεί … χρησιμοποιώ τα πάντα!!
Παρατηρώ τη φύση, εμπνέομαι από την αρχαία Ελλάδα και την Άπω Ανατολή και αγαπώ πολύ τα ζώα …
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όλα αυτά έχουν μια παράξενη σύνδεση μέσα μου και το αποτέλεσμα όλων αυτών, εκφράζεται μέσω των αντικειμένων που δημιουργώ.
Είναι κάτι σαν σμίκρυνση και σύμπτυξη όλου αυτού του κόσμου …
Προσδοκώ ο κόσμος να καταλάβει πως «πολύτιμο» είναι κάτι που φτιάχτηκε από τα χέρια κάποιου ανθρώπου, να το αγαπήσει και να το φυλάξει, γιατί θα σημαίνει κάτι γι’αυτόν …και όχι λόγω υλικού.
Έτσι ίσως οι ανθρώπινες σχέσεις στον πλανήτη μας, κάποια στιγμή να μπουν στη σωστή τους διάσταση… αγάπη, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και όχι λόγω συμφερόντων.

 

Last modified: 08/02/2019