Ελωίζος Θεμιστοκλέους: Μνήμες ασθμαίνουσες στο Παρίσι

Eloizos THEMISTOKLEOUS1H γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρο της Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Ελωίζου Θεμιστοκλέους με τίτλο «Μνήμες ασθμαίνουσες- Souvenirs à bout de souffle». Η έκθεση πραγματοποιείται στη γκαλερί Desmos, 14 rue Vandamme, στο Montparnasse, Paris από τις 18 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου.
Τα γλυπτά και ζωγραφικά έργα που παρουσιάζονται έχουν ως κέντρο και οδηγό τους τον άνθρωπο και την διαρκή του πάλη με τη μνήμη και το παρελθόν του.
Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Ηρώ Κατσαρίδου, «επίκεντρο της δουλειάς του Θεμιστοκλέους είναι διαρκώς ο άνθρωπος, ένα θέμα που πραγματεύεται με σχολαστικότητα και επιμονή επιστρατεύοντας τόσο τη γλυπτική όσο και τη ζωγραφική. Στις ανθρώπινες μορφές του, γλυπτές και ζωγραφικές, επιχειρεί να καταστήσει ορατή την υλικότητα του έργου τέχνης: χειρονομιακή πινελιά και παχιά πάστα στη ζωγραφική· ετερογενή υλικά όπως γύψος, άμμος, ξύλο και σίδερο στη γλυπτική του. Μία υλικότητα, όμως, που δεν διστάζει να επενδύσει με έντονη πνευματικότητα, που εντοπίζεται πρωτίστως στην εξαΰλωση και εκμηδένιση των μορφών του. Στη γλυπτική, σώματα άλλοτε συμπιεσμένα και «φαγωμένα» από τον χώρο και άλλοτε εγκλωβισμένα σε πλαίσια ορατά και αόρατα. Και από την άλλη, στη ζωγραφική, πρόσωπα άυλα, σχεδόν διάφανα, «χτισμένα» με τη λογική του γλύπτη μέσα από συχνά μονοχρωματικές κλίμακες».
ΕΛΩΙΖΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ κατασκευή. σίδερο, γύψος,ξύλο 2013 (7)Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζιμούρτας τονίζει ότι «παλεύουμε με τις μνήμες γιατί δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε το αύριο. Μπορεί να’ ναι κι έτσι, αλλά για τον Ελωίζο, το σώμα αποτελεί και ένα είδος βιολογικής μνήμης, ένα ζωντανό αρχείο της εμπειρίας του παρελθόντος.
Τα όρια της γνώσης μας είναι τα όρια της εμπειρίας μας. Είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος την εμπειρία του. Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους πραγματεύεται αυτήν την αρχή».
Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους γεννήθηκε το 1980 στην Πάτρα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής  έλαβε από τον πατέρα του, Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, γλύπτη και ζωγράφο με σημαντική συμβολή στα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά την καλλιτεχνική του ματιά.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης κοντά στον Γιώργο Τσακίρη από όπου αποφοίτησε το 2007. Περισσότερα από 10 χρόνια διευθύνει και διδάσκει στα εργαστήρια ζωγραφικής «Θεμιστοκλέους» στην Πάτρα και το Αίγιο, που εισάγουν κάθε χρόνο δεκάδες φοιτητές στις Ανώτατες σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας.
Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Τζιμούρτα. Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι.

Event Information

Γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ,
Διεύθυνση: 14, rue Vandamme, 75014 Παρίσι
Εγκαίνια: Σάββατο 18 Μαρτίου, 18.30
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2017
Ώρες κοινού: Καθημερινά από τις 3μμ έως τις 7μμ
Πληροφορίες: τηλ: +33 (0)1.43.20.84.04 www.desmos-grece.com

Last modified: 13/03/2017