Βασίλης Πέρρος: Όσο γεννιούνται παιδιά, υπάρχει ελπίδα

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

«Να λες εγώ θα σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω»
Νίκος Καζαντζάκης

Ο Βασίλης Πέρρος θέλει να μας σώσει. Θέλει να σώσει την αγάπη, τον έρωτα, την παιδικότητα, τις κοινές μας μνήμες, τους πρόσφυγες, την αθωότητα, τη φύση, την τέχνη, την μουσική, τον πολιτισμό και πολλά κομμάτια από την ιστορία του και την ιστορία μας. Θέλει να σώσει το όνειρο. Έτσι, φτιάχνει την κιβωτό του και βάζει μέσα της όλες τις αξίες μας, για να διασώσει ό, τι αξίζει να διασωθεί: την ευγένεια, την διακριτικότητα, την αισιοδοξία, την ελπίδα, την ηθική, την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό, την ομορφιά της ζωής. Μένει μόνος στο παρόν του και αντιμετωπίζει φουρτούνες. Η θάλασσά του είναι αγριεμένη, οι άνθρωποί του πασχίζουν να χωρέσουν στην κιβωτό του.
Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης για να πετύχει τον στόχο του επιμένει στην παραστατική ζωγραφική και στα σύμβολα ενώ έχει για κέντρο του τον άνθρωπο. Για μέσα του χρησιμοποιεί το λάδι σε καμβά, αλλά και το ξύλο, τον γραφίτη και μεικτά υλικά. Τα έργα του διαθέτουν το λυρισμό που συναντάμε σε ένα ρομαντικό διήγημα και σε μια ποιητική αλληγορία. Το αόρατο γίνεται ορατό στον καμβά του πάντα μέσα σε μία μεταφυσική διάθεση. Το ταξίδι της κιβωτού του μπλέκει συνειδητό και ασυνείδητο και λειτουργεί με αναφορές γεμάτες συναίσθημα και ψυχή. Ο δάσκαλός του Γιάννης Βαλαβανίδης τον παρακολουθεί σιωπηλά όσο εκείνος σώζει τον μικρό πρίγκηπα και τον εμψυχώνει. Υπάρχει φως στο σκοτάδι του. Μοιάζει να τα καταφέρνει και συγκινεί τον θεατή με αυτήν την ηρωική του χειρονομία.
Ο ίδιος γράφει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Αναζητώ την ομπρέλα που θα προστατεύσει ό,τι αξίζει από τον κατακλυσμό. […] Όσο γεννιούνται παιδιά, υπάρχει ελπίδα».
Αυτός είναι ο Βασίλης Πέρρος. Ένας ήρεμος αλλά δυνατός ταξιδιώτης. Ένας σύγχρονος ήρωας. Ένα σιωπηλό άστρο που με το απαλό του φως επιθυμεί να βάλει τάξη στο σκοτάδι. Και το καταφέρνει με την ζωγραφική του που εκτός του ότι μας συγκινεί, μας υπενθυμίζει και τι αξίζει τελικά στην κοινή μας διαδρομή.

Last modified: 25/08/2019