ΑΤΤΑΛΗ ΕΡΙΕΤΑ (Εrieta Αttali)

Φωτογράφος αρχιτεκτονικής και τοπίου, με φωτογραφικό έργο που εκτείνεται από την Ευρασία στην Αυστραλία και την Αμερικανική ήπειρο. Μετά τις σπουδές φωτογραφίας στο Goldsmiths, University of London, συνέχισε ως ερευνήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Columbia Univeristy, στη Νέα Υόρκη, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και στο Waseda University στο Τόκιο, με την υποστήριξη του Japan Foundation. Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της διατριβή στη Σχολή  Αρχιτεκτονικής και Ντιζάιν, RMIT, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.
Της έχουν απονεμηθεί βραβεία και υποτροφίες από: Fulbright Foundation, Japan Foundation, Graham Foundation (Σικάγο, Η.Π.Α.), Dreyer’s Foundation(Δανία), Danish Arts Council, Νορβηγική Πρεσβεία στη Κοπεγχάγη, Υπουργείο Πολιτισμού της Χιλής, Marie Curie Research Fellowship, κ.α.
Η φωτογραφική της δουλειά έχει παρουσιαστεί παγκοσμίως κι έχει εκδοθεί από εξαίρετους εκδοτικούς οίκους και διεθνή περιοδικά.
Έχει διδάξει φωτογραφία αρχιτεκτονικής στο GSAPP, Columbia University(2003-2018) κι έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπως το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, του Σίντεϋ, στην Architectural Association στο Λονδίνο, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο στη Χιλή, στο RMIT, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στο Technion στη Χάιφα, κ.α. Η Αττάλη έχει υπάρξει βοηθός καθηγητή στη Φωτογραφία Αρχιτεκτονικής στο The Irwin S.Chanin School of Architecture, Cooper Union, στη Νέα Υόρκη από τον Ιανουάριο του 2020 και επισκέπτρια καθηγήτρια στο National University of Singapore από τον Ιανουάριο του 2021.
Έχει εκδώσει και συγγράψει μαζί με τον Kengo Kuma τη μονογραφία: «Glass/Wood Erieta Attali on Kengo Kuma» (Hatje Cantz, Berlin, 2015). Μαζί με τον Marc Mimram έχει εκδόσει και συγγράψει την τρίτομη μονογραφία: «Marc Mimram: Structure/Light, Landscapes of Gravity Through the Lens of Erieta Attali» (Hatje Cantz, Berlin, 2019). Στη μονογραφία της «Periphery/Archeology of Light» (Hatje Cantz) έχει απονεμηθεί το γερμανικό βραβείο φωτογραφικής έκδοσης, German Photo Book Prize 19/20, στην κατηγορία Conceptual Artistic Photo Picture Collection.

 

Last modified: 30/06/2021