Αθανάσιος Μπάθας: Ένας ζωγράφος που δεν φοβάται το χρώμα

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Μια έκθεση χάρμα οφθαλμών για όσους αγαπούν τις φόρμες και το χρώμα είναι αυτή του Αθανάσιου Μπάθα στην γκαλερί Artshot-Sophia Gaitani στην Ακρόπολη.
Γεννημένος το 1981, ο ζωγράφος ανήκει στους νέους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες της γενιάς του. Παράσταση και αφαίρεση, φαντασία και πραγματικότητα, συνδυάζονται στα έργα του με έναν μοναδικό τρόπο. Οι πινελιές του μοιάζουν να χουν γίνει με την ελευθερία εκείνη που διακρίνει τους ανθρώπους στο πνεύμα και στο σώμα τους.
Αν και τα θέματά του είναι αποκρυπτογραφήσιμα, η τέχνη του δεν μιμείται ούτε αναπαριστά άμεσα την εξωτερική πραγματικότητα, αφού τα γεωμετρικά σχήματα που χρησιμοποιεί δεν αναφέρονται άμεσα σε αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι να αρκούν οι φόρμες και το χρώμα για να συγκινήσουν τον θεατή όσο εκφράζονται μέσα από αυτά τα συναισθήματα και η ιδιαίτερη οπτική του καλλιτέχνη.
Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα περισσότερο με τα μεγαλύτερα έργα του που μοιάζουν να έχουν γίνει με ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία. Χρώματα και σχήματα λειτουργούν ως ένθετα μεταξύ τους στους καμβάδες του όσο μέσα από την κίνηση παρουσιάζεται μπροστά μας η αίσθηση της απέραντης φύσης.
Ο Αθανάσιος Μπάθας δεν φοβάται καθόλου το χρώμα. Πράσινο, μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, βρίσκονται όλα εκεί στις πιο καθαρές αλλά και πιο περίτεχνες αποχρώσεις τους. Η φύση γι’ αυτόν διαθέτει αρμονία αλλά και ένταση. Η εικόνα της ίσως να είναι για τον ζωγράφο το σύμβολο της ίδιας της δημιουργίας. Όσο αφαιρούμε στοιχεία, τελικά, μήπως πλησιάζουμε όλο και πιο πολύ στις έννοιες αυτές της φύσης και της δημιουργίας που μας είναι αδύνατον να αγγίξουμε και να κατανοήσουμε;

Last modified: 13/06/2019